Η κυβέρνηση του Καναδά επιβεβαίωσε χθες ότι έχει αναστείλει από πέρυσι την οικονομική βοήθεια που χορηγούσε στη Νικαράγουα, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, κίνηση που η Οτάβα δεν είχε αποκαλύψει μέχρι χθες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων την πληροφορία μετέδωσε νωρίτερα χτες το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, επικαλούμενο έγγραφο διαβαθμισμένο ως «απόρρητο» με ημερομηνία περί τα τέλη Αυγούστου του 2018.

«Η κυβέρνησή μας ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική επιβράδυνση στη Νικαράγουα. Υπό το φως αυτών των ανησυχιών, πήραμε την απόφαση να αναστείλουμε την άμεση οικονομική βοήθεια στη νικαραγουανή κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι» δήλωσε η Μπρίτανι Φλέτσερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση  του Καναδά πάντως συνέχισε να υποστηρίζει «προγράμματα που εφαρμόστηκαν από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς» και αφορούν ιδίως «τους πιο ευάλωτους» πολίτες της Νικαράγουας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του καναδικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι κατασταλτικές ενέργειες του προέδρου Ορτέγα εναντίον του λαού του είναι απαράδεκτες. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να υποστηρίξουμε τον λαό της Νικαράγουας» πρόσθεσε.

Η αναστολή της οικονομικής βοήθειας αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, καθώς αναζωπυρωνόταν η βία μεσούσης της πολιτικής κρίσης στη Νικαράγουα, αλλά δεν ανακοινώθηκε, καθώς η Οτάβα ήθελε να ασκήσει διπλωματική πίεση διακριτικά, να δώσει τη δυνατότητα στη Μανάγκουα να αναθεωρήσει τη στάση της,  χωρίς να δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπέκυπτε σε έξωθεν πιέσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CBC.

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους χορηγούς άμεσης, διμερούς βοήθειας στη Νικαράγουα και το συνολικό ύψος του ποσού που προσφέρει ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια καναδικά δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλέστηκε το CBC.