Στόχος μιας σύνθετης επιχείρησης κατασκοπείας αποτελεί ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Άσανζ, σύμφωνα με τον ιστότοπο κι ενώ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού όπου έχει καταφύγει από το 2012, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων.

«Ο WikiLeaks ανακάλυψε μια εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον, προσθέτοντας πως «η “έξωση” του Ασάνζ από την πρεσβεία, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή» χωρίς ωστόσο να δίνει κάποια στοιχεία για να τεκμηριώσει την καταγγελία του. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την καταγγελία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Οι σχέσεις του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του έχουν ψυχρανθεί αφότου ο Ισημερινός τον κατηγόρησε ότι διαρρέει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του προέδρου Λένιν Μορένο. Ο τελευταίος ανέφερε πως ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους, βάσει των οποίων του έχει χορηγηθεί άσυλο.

«Γνωρίζουμε πως υπήρξε ένα αίτημα να παραδοθούν τα βιβλία επισκεπτών της πρεσβείας και τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε ο Χράφνσον στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι οι πληροφορίες παραδόθηκαν στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα αυτή τέθηκε αργότερα στο αρχείο, αλλά ο WikiLeaks φοβάται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να του ασκήσουν δίωξη.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον αφού ο ιστότοπος δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.