«Του αξίζει η θανατική ποινή γι’ αυτό που έκανε και λυπάμαι που το λέω γιατί είναι συγγενής μου» δήλωσε η ξαδέλφη του Μπρέντον Τάραντ, του 28χρονου που αιματοκύλησε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, αφήνοντας πίσω του 50 νεκρούς σε δύο τεμένη.

«Αλλά για κάποιον που στέρησε τόσες ζωές από τόσους ανθρώπους είναι δίκαιο να αξίζει το ίδιο» πρόσθεσε η Ντόνα Κοξ από τη Νέα Νότια Ουαλία. Σύμφωνα με την ίδια, ο Τάραντ προέρχεται από μία «αξιοσέβαστη οικογένεια».

«Η μητέρα, ο πατέρας του έχουν μια θέση στην κοινότητα εδώ» πρόσθεσε.

 

Η μητέρα και η αδελφή του Τάραντ ζουν υπό αστυνομική προστασία ενώ άλλοι συγγενείς του έχουν ζητήσει συγγνώμη από τα θύματά του.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, δεν ξέρουμε τι να σκεφθούμε», είπε η γιαγιά του Μπρέντον Ταράντ, Μαρί Φιτζέραλντ. «Είναι τόσο δύσκολο να παραδεχθούμε πως κάποιος από την οικογένειά μας μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πράγμα. Ο κόσμος κατέρρευσε… συντετριμμένοι, αυτή είναι η λέξη».

Ο θείος του Τέρι Φιτζέραλντ απολογήθηκε επίσης στις οικογένειες των θυμάτων. «Λυπούμαστε τόσο για τις οικογένειες, τους νεκρούς και τους τραυματίες. Αυτό που έκανε είναι λάθος» είπε.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ σκότωσε πενήντα ανθρώπους με την καλοσχεδιασμένη, όπως χαρακτηρίστηκε, επίθεσή του σε δύο τεμένη τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα χτυπήματα χρησιμοποιήθηκαν πέντε όπλα. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πως ο άνδρας είχε πάρει άδεια οπλοφορίας τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Ταράντ, που μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον, φαίνεται πως προσελκύστηκε από τη νεοφασιστικη ιδεολογία κατά τις διάφορες περιπλανήσεις του στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των οποίων πέρασε και από την Ελλάδα.