Η χθεσινή ανακοίνωση του Μάριο Μόντι ότι είναι διαθέσιμος για να ηγηθεί και πάλι της Ιταλίας μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα όλων των ιταλικών εφημερίδων, οι οποίες στην πλειονότητά τους τον μέμφονται για την αμφισημία του.

Η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», εφημερίδα αναφοράς στην Ιταλία, δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Έλλειψη σαφήνειας».

«Τελικά ο Μάριο Μόντι θα είναι ένας υποψήφιος μη υποψήφιος», γράφει ο Μάσιμο Φράνκο, ο οποίος επισημαίνει πως η υποψηφιότητά του «αρχίζει μέσα σε μια ομίχλη όπου οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του κινδυνεύουν να χαθούν».

Ο Μάριο Μόντι δήλωσε χθες έτοιμος να ηγηθεί και πάλι της Ιταλίας, αλλά με τους δικούς του όρους, δηλαδή στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο ονόμασε «Ατζέντα Μόντι» και επικεφαλής ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κινήματος ανοικτού στην κοινωνία των πολιτών.

«Οι εκλογές διεξάγονται ακριβώς σε δύο μήνες. Θα ήταν καλό το εκλογικό σώμα να μπορέσει να επιλέξει έχοντας μια σαφή εικόνα για τις παρατάξεις και τους ηγέτες τους», υπογραμμίζει ο Μάσιμο Φράνκο.

Ίδιο είναι το κλίμα και στις στήλες της αριστερής «Λα Ρεπούμπλικα». «Η γραμμή είναι αόριστη, το λεξιλόγιο συγκεχυμένο. Ο Μόντι προς το παρόν δεν είναι υποψήφιος. Για να το πούμε καλύτερα: είναι υποψήφιος, αλλά με τον τρόπο του. Όπως ένας απρόθυμος υποψήφιος», γράφει ο υποδιευθυντής της εφημερίδας Μάσιμο Τζανίνι στο κύριο άρθρο του.

Για τη «Λα Στάμπα», τη συντηρητική εφημερίδα του Τορίνο, «η ομιλία του Μόντι κινδυνεύει να μην έχει καμιά πρακτική συνέπεια (…) επειδή η διαδρομή που ανακοινώθηκε δεν είναι σαφής».

Η εφημερίδα «Ιλ Φάτο Κοτιντιάνο», πιο ασεβής, δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της ένα σκίτσο που εικονίζει τον Μάριο Μόντι πάνω σ’ ένα βουνό, σαν τον Μωυσή, να παρουσιάζει το πρόγραμμά του σαν τις Δέκα Εντολές ενώπιον των συμμάχων και των αντιπάλων του. «Εγώ είμαι ο Μόντι κι εσείς όχι», είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

«Προς το παρόν έχουν προσυπογράψει το πρόγραμμά του ο Λούκα ντι Μοντετσέμολο (ο πρόεδρος της Φεράρι), ο Πιερφερντινάντο Καζίνι (Ένωση Κέντρου), ο Τζανφράνκο Φίνι (ο πρόεδρος της Βουλής) και ο Φράνκο Φρατίνι (πρώην υπουργός Εξωτερικών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι). Ποιος ξέρει αν αυτό θα είναι αρκετό;», αναρωτιέται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.