Πάνω από εξήντα πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα όταν η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε ένα σημείο κοντά σε μια ουρά εκατοντάδων ανθρώπων που περίμεναν μπροστά σε ένα αρτοποιείο για να αγοράσουν ψωμί στην πόλη Χαλφάγια, στην επαρχία Χάμα της κεντρικής Συρίας, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο τελικός απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη βαρύτερος, καθώς τουλάχιστον 50 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε η ίδια ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού είχε κάνει λίγο νωρίτερα λόγο για τουλάχιστον 90 νεκρούς από το βομβαρδισμό αυτόν. Κατήγγειλε μια «σφαγή που διαπράχθηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος» και τόνισε ότι η Χαλφάγια βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση, αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων λόγω της πολιορκίας των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, δεκάδες κάτοικοι περίμεναν μπροστά στο αρτοποιείο διότι δεν είχαν προμηθευτεί ψωμί εδώ και πολλές ημέρες.

Σε ένα βίντεο που ανάρτησαν αντικαθεστωτικοί εικονίζονται πολυάριθμα πτώματα μέσα στα συντρίμμια μπροστά σε ένα κατεστραμμένο κτίριο. Ένας κρατήρας είναι ορατός στον δρόμο. Ένας άνδρας μεταφέρει μια αιμόφυρτη γυναίκα στην πλάτη του ενώ ο εικονολήπτης λέει: «βομβαρδισμός των MiG», «Δες, κόσμε, δες, η σφαγή της Χαλφάγια».

Ο στρατός έπληξε επίσης κοντινές περιοχές που επίσης ελέγχονται από αντάρτες, όπως η Κάρναζ, Καφρ Ζέιτα και Καφρ Ναμπούντα, προκαλώντας πολλούς τραυματισμούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με έναν αντικαθεστωτικό που είπε ότι ονομάζεται Αμπού Γάζι, οι βομβαρδισμοί έχουν στόχο να κατατρομοκρατήσουν τον πληθυσμό.

Την 30ή Αυγούστου, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε κατηγορήσει τις δυνάμεις του καθεστώτος ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εξαπολύοντας μέσα σε τρεις εβδομάδες βομβαρδισμούς σε τουλάχιστον 10 αρτοποιεία μόνο στην επαρχία Χαλέπι. Σύμφωνα με αυτή την ΜΚΟ, στις επιθέσεις είχαν σκοτωθεί δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους 60 στη συνοικία Κάντι Άσκαρ στο Χαλέπι την 16η Αυγούστου.

Πέρα από τους νεκρούς στη Χαλφάγια, ένας προσωρινός απολογισμός του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 49 νεκρούς σε άλλα επεισόδια βίας στη χώρα. Χθες Σάββατο τουλάχιστον 117 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα

Στη Συρία ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 μια λαϊκή εξέγερση που εξελίχθηκε σε ένοπλη σύρραξη. Μέσα στους τελευταίους 21 μήνες, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 44.000, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.