Την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση των αυστριακών Αρχών να απαγορεύσουν τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων», τον οποίον στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δίκτυο ΤRT, που επικαλείται το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η απαγόρευση του συγκεκριμένου χαιρετισμού αποτελεί μέρος γενικότερης απαγόρευσης χαιρετισμών «εξτρεμιστικών οργανώσεων». Ο νόμος περιλαμβάνει σύμβολα του PKK, της Hamas, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της κροατικής Ούστασε και όποιος τα χρησιμοποεί κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους μέχρι και 4.000 ευρώ ή φυλάκιση ενός μήνα.

Ο χαιρετισμός αυτός είναι συνδεδεμένος με το Κόμμα Εθνικιστικών Κινήσεων – MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ωστόσο αρκετοί είναι οι Τούρκοι που τον χρησιμοποιούν.

«Δεν δεχόμαστε αυτήν την απόφαση και την καταδικάζουμε απερίφραστα. Είναι σκανδαλώδες ότι ο χαιρετισμός των ”Γκρίζων Λύκων”, που είναι το σύμβολο ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, βρίσκεται στην ίδια λίστα με το σύμβολο του ΡΚΚ, μια αιματηρή, τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει η σχετική διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αυστρία.

Δείτε το σχετικό βίντεο του TRT: