Εντολή να δοθεί στον γαμπρό και σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων εγγράφων έδωσε τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπάρχη του, όπως έγραψαν οι The New York Times.

Στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν τότε προβληματιστεί και ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. Τζον Κέλι, συνέταξε εσωτερικό μνημόνιο στο οποίο κατέγραφε πως διατάχθηκε να δώσει άδεια στον Κούσνερ. Ο τότε νομικός σύμβουλος της προεδρίας Ντόναλντ ΜακΓκάν επίσης συνέταξε εσωτερικό έγγραφο στο οποίο κατέγραφε τις επιφυλάξεις του και ότι συνιστούσε να μην δοθεί στον σύμβουλο του Τραμπ τέτοια άδεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, τα δύο έγγραφα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο Τραμπ πως δεν διαδραμάτισε τον παραμικρό ρόλο στο να λάβει ο Κούσνερ την άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το δημοσίευμα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς περιορίστηκε να απαντήσει «δεν σχολιάζουμε τη χορήγηση αδειών χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων».

Ο Πίτερ Μιριτζάνιαν, εκπρόσωπος του Έιμπ Λόουελ, δικηγόρου του Κούσνερ, ανέφερε στο Reuters ότι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τις άδειες αυτές διαβεβαίωσαν πέρσι πως το ζήτημα του Κούσνερ διευθετήθηκε «με την προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς πίεση από οποιονδήποτε». «Τα νέα δημοσιεύματα, ακόμη κι αν είναι ακριβή, δεν μεταβάλλουν αυτό που είχε πιστοποιηθεί τότε» πρόσθεσε.

Η ισχύς της προσωρινής άδειας χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων του Κούσνερ είχε ανασταλεί τον Φεβρουάριο του 2018 από τον Κέλι, όπως συνέβη επίσης σε πολλές άλλες περιπτώσεις, στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνονταν στον Λευκό Οίκο μετά τον σάλο που είχε προκαλέσει η αποπομπή του Ρομπ Πόρτερ, εν μέσω καταγγελιών εναντίον του για ενδοοικογενειακή βία από τις δύο πρώην συζύγους του.