Με την απουσία των δύο Ιρανών νικητών να ρίχνει τη σκιά της στην τελετή, απονεμήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.

Οι δύο ακτιβιστές, η δικηγόρος Nasrin Sotoudeh και ο σκηνοθέτης Jafar Panahi, δεν μπόρεσαν να παραστούν στη βράβευση, όπου βρέθηκε το newsbeast.gr, καθώς εξαιτίας της καταδίκης που τους έχει επιβληθεί δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το Ιράν.

To βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους τους ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς και η Shirin Ebadi, νικήτρια του βραβείου Νόμπελ ειρήνης το 2003, οι οποίοι μετέφεραν την ευγνωμοσύνη των νικητών για το βραβείο αυτό ως σύμβολο ενθάρρυνσης στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τώρα το ερώτημα είναι ένα: γιατί οι κυβερνήσεις, οι παντοδύναμες και ισχυρές, γίνονται όλο και λιγότερο ανεκτικές; Η ιστορία είναι η αφήγηση των λίγων, κάνοντας τη ζωή των πολλών άθλια, χρησιμοποιώντας τις πιο απαράδεκτες δικαιολογίες: διαφορές με βάση το φύλο, τη γλώσσα , τη θρησκεία ή τις πολιτικές ιδέες», δήλωσε ο Jafar Panahi μέσω της ομιλίας που παρέδωσε ο Κώστας Γαβράς.

«Έχω μόνο ένα όνειρο. Το όνειρο της επικράτησης της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι αυτό το όνειρο θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μου, μέσω της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών», δήλωσε η Nasrin Sotoudeh μέσω της Shirin Ebadi.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να διατηρήσουν την ύπαρξή τους, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σεβαστούν τα δικαιώματα του κάθε ατόμου», προσέθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε: «Εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζουμε πλήρως το αγωνιώδες αίτημα των δύο νικητών για δικαιοσύνη και ελευθερία στο Ιράν και για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που υπερασπίζονται ένα καλύτερο Ιράν», και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της Nasrin Sotoudeh.

Η Nasrin Sotoudeh, γεννημένη το 1963, είναι Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει εκπροσωπήσει ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ανηλίκους που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, γυναίκες και κρατουμένους συνείδησης.

Συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2010 με την κατηγορία της διάδοσης προπαγανδιστικών ιδεών και της συνομωσίας σε βάρος του κράτους.

Η Nasrin Sotoudeh κρατείται στη φυλακή Evin της Τεχεράνης και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της απεργίας πείνας διάρκειας επτά εβδομάδων την οποία σταμάτησε στις αρχές Δεκέμβρη καθώς ήρθη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί στην κόρη της.

Ο Jafar Panahi, γεννημένος το 1960, είναι Ιρανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. Οι ταινίες του συχνά πραγματεύονται τη δύσκολη ζωή των παιδιών, των άπορων και των γυναικών στο Ιράν.

Ο κ. Panahi συνελήφθη το Μάρτιο του 2010, ενώ του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για 20 χρόνια αλλά και απαγόρευση να σκηνοθετεί ταινίες. Η τελευταία του ταινία «This is not a Film» μεταφέρθηκε λαθραία από το Ιράν στο Φεστιβάλ Καννών του 2011 σε ένα στικάκι κρυμμένο μέσα σε ένα κέικ.

Η καταδίκη του Jafar Panahi σε εξαετή φυλάκιση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ωστόσο του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, που πήρε το όνομα του από το Σοβιετικό επιστήμονα και αντικαθεστωτικό Andrei Sakharov, δημιουργήθηκε από το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 1988, και απονέμεται σε πρόσωπα ή οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.