Περιοχές εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων περιλαμβάνουν οι δεσμεύσεις για την εκτέλεση των σεναρίων της πρώτης ημέρας της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», με βάση της NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία, μέσω των σταθμών της Σμύρνης και της Αττάλειας.

Οι πρώτες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης που έχει εξαγγείλει η Τουρκία, θα διεξαχθούν κατά κύριο λόγο στον κόλπο της Σμύρνης, βόρεια των στενών των Δαρδανελίων, στον κόλπο του Ξηρού και νότια στον κόλπο της Αττάλειας, όπως σημειώνει το news.gr.

Υπενθυμίζεται πως τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες βγαίνουν από τις κύριες βάσεις στο Ακσάζ και το Γκολτσούκ, στο Αιγαίο και την Μεσσόγειο, φορτωμένα με πολεμοφόδια. Μάλιστα,. τα σενάρια περιλαμβάνουν ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών, σύμφωνα με το CNNTurk.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η Άγκυρα κινητοποιεί 102 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων υποβρύχια, κορβέτες στελθ της κλάσης Milgem και αποβατικά.

Το CNNTurk κάνει λόγο για «πρόβα πολέμου» και προσθέτει πως μαζί με τα πλοία θα ασκηθούν αεροσκάφη, UAV και ελικόπτερα και 15 παράκτια περιπολικά της ακτοφυλακής. Το άρθρο επισημαίνει, επίσης, πως στο πλαίσιο της άσκησης θα γίνει για πρώτη φορά χρήση των εγχώρια κατασκευασμένων πυραύλων Cirit και Umtas.

Τα εγχώρια κατασκευασμένα επιθετικά ελικόπτερα Atak, θα συμμετάσχουν σε συνδυασμό με βατραχανθρώπους των μονάδων SAT και SAS. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν και σενάρια προσβολής στόχων από φρεγάτες και κορβέτες και αποβάσεις πεζοναυτών.

Επιπροσθέτως, τα εγχώρια UAV Bayraktar θα ασκηθούν σε συνδυασμό με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, θα παρακολουθήσει την άσκηση.