Ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών η οποία να επιτρέπει την αποκατάσταση της ιδιότητας του μέλους για τη Συρία, η οποία αναστάληκε το 2011 μετά την καταστολή από το συριακό καθεστώς των διαδηλώσεων στις αρχές του εμφυλίου πολέμου.

Αραβικά κράτη που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξαν για χρόνια την αντιπολίτευση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά η Δαμασκός κατάφερε να συντρίψει τους αντάρτες μαχητές με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν και πάλι την πρεσβεία τους στη Δαμασκό τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι έχει σκοπό να εξομαλύνει τις σχέσεις και να περιορίσει τους κινδύνους περιφερειακής ανάμιξης στις «αραβο-συριακές υποθέσεις» — μια προφανής αναφορά στο Ιράν και στην Τουρκία, που δεν είναι αραβικές χώρες.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ δήλωσε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βηρυτό, πως δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας στον διεθνή οργανισμό.

«Παρακολουθώ το θέμα αυτό από πολύ κοντά και δεν έχω παρατηρήσει ακόμη αποτελέσματα που να οδηγούν στη ομοφωνία για την οποία μιλάμε και μπορούν να οδηγήσουν σε μια συνάντηση των (Αράβων) υπουργών Εξωτερικών κατά την οποία να ανακοινώσουν το τέλος της διαφοράς και ως εκ τούτου να καλέσουν τη Συρία να επιστρέψει για να καταλάβει τη θέση», είπε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου στην Τυνησία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επανεισδοχής της Συρίας, ο Αμπούλ Γέιτ σημείωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου προγραμματίζεται να διεξαγάγουν δύο συζητήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Αλλά το θέμα δεν είναι ο χρόνος, το θέμα είναι η βούληση. Το θέμα είναι η ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη», είπε.

«Για να επιστρέψει η Συρία, πρέπει να υπάρχει ομοφωνία», συμπλήρωσε.