Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να υποχρεώνει, τα πρόσωπα που φέρονται ως ύποπτα για τρομοκρατία ή παιδεραστία, να κοινοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης στους υπολογιστές τους για την επίσπευση των ερευνών που συχνά καθυστερούν από τις λειτουργίες κρυπτογράφησης που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν.

«Τα πρόσωπα που φέρονται ως ύποπτα για κατοχή και εμπορία υλικού παιδικής πορνογραφίας ή τρομοκρατικές δραστηριότητες πολύ σύντομα θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν για το άνοιγμα κρυπτογραφημένων αρχείων που υπάρχουν στον υπολογιστή τους», αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι ένα νομοσχέδιο για το θέμα αυτό θα υποβληθεί επίσημα στις αρχές του 2013.

Η παρούσα πρόταση είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας κατά ενός υπαλλήλου ολλανδικού παιδικού σταθμού ο οποίος είχε κακοποιήσει 67 παιδιά στο Άμστερνταμ, μια έρευνα που καθυστέρησε επειδή οι επιθεωρητές της αστυνομίας δεν κατάφεραν να ανοίξουν πολλά από τα κρυπτογραφημένα αρχεία που υπήρχαν στον υπολογιστή του. Τριάντα τρία άτομα συνελήφθησαν στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο για την υπόθεση αυτή.

Η παρουσία στο Διαδίκτυο πολλών λογισμικών κάνει την κρυπτογράφηση των αρχείων προσιτή και εύκολη, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διαβεβαιώνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με το νόμο, ένας ύποπτος δεν μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να συνεργάζεται με την έρευνα εναντίον του, εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ενοχοποίησή του. Η ιδέα του να υποχρεωθεί ένας ύποπτος να συνεργαστεί δεν είναι πάντως «ασύμβατη» με αυτή την αρχή, αλλά πρέπει να γίνει «υπό αυστηρούς όρους και ισχυρές εγγυήσεις», διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ίβο Οπστέλτεν.

Ο τελευταίος δε διευκρίνισε ποια θα είναι η μέγιστη ποινή που θα επισύρει η μη συμμόρφωση με μια «εντολή αποκρυπτογράφησης», η οποία θα εκδοθεί από την εισαγγελία ύστερα από γραπτή έγκριση του δικαστή, όμως ο υπουργός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η μέγιστη ποινή να είναι πολύ πιο βαριά από εκείνες που επιβάλλονται σήμερα για τη μη τήρηση μιας παραδοσιακής διοικητικής εντολής, δηλαδή τρίμηνη φυλάκιση.