Η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, την αποδυνάμωση μιας παγκόσμιας καμπάνιας για μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ, ενώ έχει χαρακτήρα αποδοκιμασίας κατά της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία και το Αφγανιστάν, σχολιάζει το «Politico».

Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε με ψήφους 77 έναντι 23, ενώ δίχασε αρκετούς από τους Δημοκρατικούς που υποστήριξαν ότι η πρόβλεψη που επιτρέπει στις πολιτείες και στις τοπικές κυβερνήσεις να εμποδίζουν την υλοποίηση συμβολαίων των εταιριών που συμμετέχουν στην κίνηση μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, περιορίζει την ελευθερία του λόγου.

Στην ψηφοφορία που έγινε χθες, 25 Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ 22 το καταψήφισαν.

Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο: «επιβεβαιώνει την υπόσχεσή μας να διατηρήσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ, να βοηθήσουμε την Ιορδανία να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες στους δολοφονικούς μπράβους του Μπασάρ αλ Άσαντ».

Προχθές, η Γερουσία ψήφισε μία τροπολογία του Μακόνελ η οποία προειδοποιούσε κατά της «επικίνδυνης αποχώρησης» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Πρόκειται για αποδοκιμασία της απόφασης του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο, ότι θα προχωρήσει σε αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε μία ισχυρή δικομματική αντίδραση από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, αλλά και από την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Ωστόσο, η τροπολογία αυτή δίχασε τους Δημοκρατικούς, καθώς 22 γερουσιαστές την καταψήφισαν.

Το νομοθετικό πακέτο για τη Μέση Ανατολή ψηφίστηκε αφού οι Δημοκρατικοί εμπόδισαν αρκετές προσπάθειες που έγιναν από τους Ρεπουμπλικάνους για την προώθηση του στην ολομέλεια, εξαιτίας του παρατεταμένου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Οι Δημοκρατικοί συμφωνούν με την επιβολή κυρώσεων στη Συρία που προβλέπει το νομοσχέδιο και υποστηρίζουν το Ισραήλ και την Ιορδανία, ενώ είναι διαιρεμένοι για το κίνημα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ (Boycott Divestment and Sanctions Movement-BDS).

Η BDS είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία πολλαπλού μποϊκοτάζ του Ισραήλ, μέχρι να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του, με σημείο αναφοράς το Παλαιστινιακό Πρόβλημα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διεργασίες που έγιναν για την ψήφιση του νομοσχεδίου, αποτελούν ένα δείγμα για τις κινήσεις των Δημοκρατικών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Έϊμι Κλόμπουτσαρ (Μινεσότα), Μάικλ Μπένετ (Κολοράντο) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Από την άλλη μεριά, οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελίζαμπεθ Γουόρεν (Μασαχουσέτη), Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσι), Καμάλα Χάρις (Καλιφόρνια), Κίρστεν Γκίλιμπραντ (Νέα Υόρκη), Σέροντ Μπράουν (Οχάιο), Τζεφ Μέκλεϊ (Όρεγκον) και Μπέρνι Σάντερς (Βερμόντ) το καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο προωθείται τώρα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία υπό την προεδρία της Νάνσι Πελόζι.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, είχε δηλώσει την Κυριακή, ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία θα μπορούσε να είναι «τραγική και αδικαιολόγητη».

«Το Ισλαμικό Κράτος κατόρθωσε να δημιουργηθεί από τις στάχτες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και δεν θέλω να ξανακάνω αυτή τη δήλωση σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από σήμερα, ότι δηλαδή αποχωρήσαμε χωρίς λογική από τη Συρία και ότι το Ισλαμικό Κράτος, ανασυγκροτήθηκε από τις στάχτες του στη Συρία», δήλωσε ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ουισκόνσιν) στον Κρις Γουάλας και την εκπομπή «Fox News Sunday» την προηγούμενη Κυριακή.

«Νομίζω ότι θα είναι τραγικό αν αποχωρήσουμε και αφήσουμε τους Κούρδους, οι οποίοι έχουν στο μέγιστο βαθμό πολεμήσει και νικήσει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους. Εάν τους αφήσουμε στο έλεος -και χρησιμοποιώ τον όρο χαλαρά- της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, θα είναι αδικαιολόγητο», επεσήμανε ο γερουσιαστής.

Ο Τζόνσον είναι ένας από τους 43 Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία που υποστήριξαν την τροπολογία του Μακόνελ, αποδοκιμάζοντας την απόφαση του προέδρου Τραμπ για τη Συρία.