Πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία προγραμματίζει για τις 12 Νοεμβρίου η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στις 16 Νοεμβρίου θα μεταβεί στη Μόσχα.

Η Μέρκελ πάει στην Πορτογαλία για να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας στη χώρα που έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης από το Μάιο του 2011, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Θα συνοδεύεται από γερμανούς επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε οικονομικό φόρουμ με πορτογάλους συναδέλφους τους, ενώ θα επισκεφθεί επίσης το εργοστάσιο της Volkswagen, 40 χλμ. νοτίως της Λισαβόνας, στο οποίο απασχολούνται τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι.

Η επίσκεψη Μέρκελ πραγματοποιείται την ώρα που στην Πορτογαλία αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, τα οποία θα γίνουν ακόμη σκληρότερα το προσεχές έτος, με έναν προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, ο οποίος προβλέπει γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία.

Οι πορτογαλικές αρχές φοβούνται ότι η Καγκελάριος, που θεωρείται ένας τοποτηρητής της χρηματοπιστωτικής ορθοδοξίας, θα τύχει όμοιας υποδοχής από τους κατοίκους της Λισαβόνας, με αυτήν που τής επεφύλαξαν οι Αθηναίοι οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψή της στις αρχές Οκτωβρίου. Αρκετές διαδηλώσεις προγραμματίζονται ήδη στη Λισαβόνα και σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις της στην πρωτεύουσα.

Στις 16/11 θα πάει στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για ρωσο-γερμανικές διαβουλεύσεις. Ο Πούτιν και η Μέρκελ θα μετάσχουν κατόπιν σε ένα ρωσο-γερμανικό κοινωνικό φόρουμ.

Η Γερμανία έχει μεγάλα συμφέροντα στη Ρωσία της οποίας είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου. Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά τις επικρίσεις κατά της Μόσχας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα της Δύσης που επισκέφθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την 1η Ιουνίου, μόλις ανήλθε εκ νέου στην προεδρία το Μάιο.