Μετά τις πολιτικές ανατροπές στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή εμφανείς είναι και οι αλλαγές στην οικονομία τους, αφού οι χώρες της περιοχής δεν είχαν οικονομία με έναν κεντρικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι το παράδειγμα της Αιγύπτου, όπου υπήρχε ήδη ένα τραπεζικό σύστημα σε πλήρη λειτουργία. Μόνο που στις τράπεζες, είχαν πρόσβαση μόνο 30 οικογένειες που ήταν καλά δικτυωμένες μεταξύ τους και διατηρούσαν προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς, όπως επισημαίνει ο Φόλκερ Πέρτες, διευθυντής του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής στο Βερολίνο.

Το 99% των επιχειρήσεων στην Αίγυπτο είναι μικρής κλίμακας, με ελάχιστο προσωπικό. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Μάρκους Λέβε, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Πολιτικής, εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις «μέχρι σήμερα βιώνουν κυρίως τις αρνητικές συνέπειες των επαναστάσεων. Σε όλες τις χώρες της αραβικής άνοιξης η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώθηκε δραματικά, ενώ πολλοί κλάδοι της τοπικής οικονομίας έχουν καταρρεύσει, λόγω της δραστικής μείωσης της εσωτερικής ζήτησης».

«Σε πολλές περιπτώσεις οι μισθοί για πλήρες ωράριο αγγίζουν τα όρια της φτώχειας, κι όμως αυτοί οι εργαζόμενοι παράγουν πολύ λίγα, γιατί δεν διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση και επαγγελματική εξειδίκευση. Έτσι, η παραγωγικότητα στις χώρες αυτές είναι πολύ χαμηλότερη από τις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ασίας», υπογραμμίζει ο Λέβε.