Ο πρόεδρος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, του κυριότερου συνασπισμού της εξόριστης αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι στόχος του δεν είναι να εκδικηθεί το κυβερνών κόμμα Μπάαθ, καθώς έχει πάρει το μάθημα από τα όσα συνέβησαν στο Ιράκ.

Ο Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σκοπεύει να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους στενούς συνεργάτες του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όχι όμως και τους απλούς υποστηρικτές του Μπάαθ παρά μόνο όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα σε βάρος του συριακού λαού.

«Με την υπόλοιπη κυβέρνηση, το κόμμα Μπάαθ ή με άλλα στοιχεία της κρατικής μηχανής δεν έχουμε πρόβλημα. Είμαστε ανοιχτοί», τόνισε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ»

«Εμείς δεν λέμε ότι το κόμμα αυτό πρέπει να καταργηθεί» ανέφερε ο Σαίντα.

Στο Ιράκ, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, συστάθηκε μια επιτροπή κατά του κόμματος Μπάαθ. Οι επικριτές αυτής της πολιτικής υποστηρίζουν ότι υποδαύλισε τη βία στη χώρα.

Στο περιθώριο της συνέντευξης ο Σάιντα είπε ότι το Συμβούλιο προγραμματίζει τη γενική συνέλευσή του που θα διεξαχθεί στην Ντόχα μεταξύ 4-7 Νοεμβρίου και μέχρι τότε ελπίζει ότι τα μέλη του θα αυξηθούν στα 400.

«Κατόπιν θα συσκεφθούμε με τις άλλες αντιπολιτευόμενες ομάδες που δεν ανήκουν στο Συμβούλιο. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να συζητηθούν με αυτούς που δεν θέλουν να ενταχθούν σ’ εμάς», πρόσθεσε.