Η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την αριστερή ανταρτική οργάνωση FARC θα ξεκινήσει την Πέμπτη στο Όσλο, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο πλευρών που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από την κολομβιανή προεδρία.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα φθάσουν αύριο στη Νορβηγία και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου θα προβούν στην «δημόσια εγκαινίαση» του διαλόγου μεταξύ τους με «μία κοινή συνέντευξη Τύπου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, που αρχικά είχε προβλεφθεί για χθες, τελικώς χρειάστηκε να αναβληθεί διότι καθυστέρησε η άφιξη του επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών Ιβάν Μάρκες στην Κούβα, όπου τον ανέμενε και η υπόλοιπη σύνθεσή της.

Ο επικεφαλής των FARC Τιμολέον Χιμένες, ή άλλως «Τιμόσενκο», είχε δηλώσει σε μήνυμά του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κολομβίας πως η καθυστέρηση οφείλεται στις δυσκολίες που σχετίζονται με το κλίμα της χώρας.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών στις διαπραγματεύσεις έχει φθάσει στην Κούβα, απ’ όπου θα αναχωρήσει για τη Νορβηγία.

Ο Μάρκες, ένα εκ των ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας, «έφτασε χθες βράδυ στην Κούβα», όπου πλέον έχει συγκεντρωθεί «η πλήρης αντιπροσωπεία των FARC». Η ώρα της αναχώρησής τους αύριο για το Όσλο δεν έχει ανακοινωθεί λόγω «τεχνικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν».