Στα 870 δισ. δολάρια -672 δισ. ευρώ- κοστίζει το διεθνές οργανωμένο έγκλημα ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη ο Γιούρι Φεντότοφ, επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών κατά των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, απευθύνοντας έκκληση για έναν ισχυρότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών, ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα αυτή.

«Μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος σε 870 δισεκατομμύρια δολάρια» (672 δισεκατομμύρια ευρώ)», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε τα δεινά και τη δυστυχία που οι παράνομες αυτές δραστηριότητες προκαλούν σε εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος είναι «έξυπνα, καλά πληροφορημένα, με καιροσκοπική δράση», υπογράμμισε ο Φεντότοφ ζητώντας καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη για την καταπολέμηση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων που παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα.

Σχεδόν 800 υπουργοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών μετέχουν επί μια εβδομάδα στη διάσκεψη για το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα που διεξάγεται στην αυστριακή πρωτεύουσα.