Η αριστερά της αντιπολίτευσης στη Λιθουανία προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από περίπου τα μισά εκλογικά τμήματα, ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Το λαϊκό Εργατικό Κόμμα του ευρωβουλευτή και επιχειρηματία Βίκτορ Ουσπάσκιτς συγκεντρώνει ποσοστό 25,45%, μπροστά από το Σοσιαλ-δημοκρατικό του Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους (19,6%) και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Συντηρητικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Άντριους Κουμπίλιους με 10,9%.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά την καταμέτρηση των ψήφων από 897 στα 2.017 εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση για το σχηματισμό μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά χρειάζονται έναν εταίρο που θα μπορούσε να είναι το δεξιό κόμμα «Τάξη και Δικαιοσύνη» που συγκεντρώνει 9,07%.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί, αν είναι απαραίτητο, στις 28 Οκτωβρίου.

«Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας θα αρχίσουν αμέσως, αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν παρά μόνο μετά τον δεύτερο γύρο», προέβλεψε ο Κεστούτις Γκίρνιους, πολιτικός αναλυτής από το πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Στο μεταξύ, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η πλειοψηφία των Λιθουανών τάχθηκε κατά της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα τους.

Το 61,57% απάντησε «όχι» στο ερώτημα:«επιθυμείτε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στην Δημοκρατία της Λιθουανίας;», ενώ το 34,76% είπε «ναι».

Την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα είχε το Σοσιαλ-δημοκρατικό Κόμμα, ενώ την κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή Βισαγκίνας υποστήριξε η κυβέρνηση Κουμπίλιους και επικύρωσε το λιθουανικό κοινοβούλιο.