Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (ΚΝΚ), μία συμμαχία κουρδικών παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες πως θεωρεί τη σύλληψη ενός μέλους του στη Γαλλία ως «μετωπική επίθεση» κατά του κουρδικού λαού προς χάριν της Τουρκίας.

Ο Αντέμ Ουζούν, που θεωρείται από την Άγκυρα ηγετικό στέλεχος στην Ευρώπη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα και θα προσαχθεί σε δίκη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για προσπάθεια να αποκτήσει όπλα.

«Με την σύλληψη αυτή, η Γαλλία ικανοποίησε τις αξιώσεις του (Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

«Το ΚΝΚ θεωρεί τη σύλληψη του Αντέμ Ουζούν μετωπική επίθεση κατά του κουρδικού λαού κι ευελπιστούμε πως το γαλλικό κράτος θα αναθεωρήσει την απόφασή του αυτή», προστίθεται στο κείμενο.

Μια άλλη οργάνωση που θεωρείται ότι αποτελεί πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ, η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), την Τετάρτη απείλησε ευθέως το Παρίσι, τονίζοντας πως «το απελευθερωτικό κίνημα του Κουρδιστάν και ο λαός του θα εξασκήσουν το δικαίωμά τους γι’ αντίποινα, και θα αναγκασθούμε να λάβουμε αποφάσεις κατά των συμφερόντων του γαλλικού κράτους».

Γάλλος αξιωματούχος από το γραφείο της γενικής εισαγγελίας τόνισε πως ο Ουζούν, ο οποίος παρακολουθείτο επί μήνες, συνελήφθη ως ύποπτος για εμπλοκή σε αγορά αντιαρματικών πυραύλων για λογαριασμό της οργάνωσής του, με τη σύναψη συμβολαίου αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Ουζούν και άλλοι δύο άνδρες, που ανήκουν στο ΡΚΚ, συνελήφθησαν στα πλαίσια των ερευνών και τόνισε πως η Άγκυρα δεν έχει ζητήσει την απέλασή τους.

Κυβερνητική πηγή στην Άγκυρα δήλωσε πως ο Ουζούν καταζητείται από τις αρχές της χώρας.