Το σπίτι είναι το πιο φονικό μέρος για μια γυναίκα

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός όσων δολοφονούνται από τον σύντροφό τους ή έναν συγγενή τους


ΚΟΣΜΟΣ
5:21
27/11/2018
Το σπίτι είναι το πιο φονικό μέρος για μια γυναίκα
2
loading

Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα, σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών η οποία αποκαλύπτει πως ο αριθμός των γυναικών που σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους ή έναν συγγενή τους αυξάνεται παγκοσμίως.

Περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους -δηλαδή 137 την ημέρα ή έξι την ώρα-- σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

«Ενώ η τεράστια πλειονότητα των θυμάτων ανθρωποκτονιών είναι άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα ως αποτέλεσμα της ανισότητας των φύλων, των διακρίσεων και των αρνητικών στερεοτύπων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ.

Παρά τις πρόσφατες υψηλού προφίλ εκστρατείες όπως το #Με Τοο, στην οποία οι γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση, παραμένει πολύ πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τον σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους σε σχέση με τους άνδρες.

Ο συνολικός αριθμός αυτών των δολοφονιών αυξήθηκε ελαφρά από το 2012 έως το 2017 – και η αναλογία των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών που σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή μέλη των οικογενειών τους αυξήθηκε από λιγότερο από τις μισές το 2012 σε σχεδόν έξι στις δέκα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλές δολοφονήθηκαν από συντρόφους τους που τις κακοποιούσαν, ενώ άλλες ήταν θύματα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής ή διαφορών για θέματα προίκας, προστίθεται.

Οι δολοφονίες από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας συχνά δεν είναι η πρώτη και μοναδική επίθεση αλλά η κορύφωση προϋπάρχουσας ενδοοικογενειακής βίας.

«Αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανισότητας των φύλων που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Σάρα Μάστερς, διευθύντρια στην ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων Womankind Worldwide.

Η έκθεση του UNODC καλεί για περισσότερη δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία με βάση το φύλο περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου συντονισμού ανάμεσα στην αστυνομία, στους γιατρούς, στις κοινωνικές υπηρεσίες από κοινού με την εργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης θα είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να εμπλακούν σε προγράμματα για την καταπολέμηση των καταστροφικών ρόλων των φύλων από την εκπαίδευση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και στο εξής, προστίθεται στην έκθεση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar τριαλαρο

  μη με βουρλίζετε πρωι πρωι, τι σχέση έχει το metoo με τις γυναίκες που τις σκοτώνουν οι συντροφοι/συγγενείς τους????
  Το metoo άντε το 1% των αλληλέγγυων ήταν και είναι πραγματικά θύματα, οι υπόλοιπες το κάνανε για τα φράγκα. [..], και μετά πήγαιναν στα ξενοδοχεία μαζί τους. Αλλά μετά ο άλλος τις βίασε.

 2. avatar Yezhov.

  Το πιο φονικό μέρος για μια γυναίκα -όπως και για έναν άντρα- είναι τα διάφορα ορυχεία και οι λοιπές επικίνδυνες δουλειές. Ο λόγος που δεν πεθαίνουν γυναίκες εκεί, είναι επειδή δεν πατάνε σε τέτοια μέρη.

  Απ\' την άλλη και επειδή είναι προφανές (\'εγκλήματα τιμής\', \'διαφορές προίκας\') ότι έχουν πέσει όλα μαζί στο ίδιο τσουβάλι, άκρη δε μπορεί να βγει, σχετικά με το τι από τη \'μελέτη\' αφορά στον σύγχρονο κόσμο και τι σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

  Κι εκείνο το me too τι το θέλετε πιά; Θεωρείτε ότι εξακολουθεί να δίνει κύρος η αναφορά του;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει