Η Γαλλία θα διατηρήσει «σχεδόν» ολόκληρο το 2013 το επίπεδο των επιδοτήσεων της για την ανάπτυξη χάρις στην επιπλέον χρηματοδότηση που θα αντλήσει από το 10% του φόρου που θα επιβληθεί στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (ΤΤF), υποστήριξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Πασκάλ Κανφέν.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε το προϋπολογισμό του 2013, στο κείμενο του οποίου προβλέπεται «μείωση των πιστώσεων» για την ανάπτυξη, από 3,13 δισ. ευρώ το 2012 σε 3,1 δισ. ευρώ το 2013 και την επιβολή ενός δασμού για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που κατ’ αυτούς «έχει αναχθεί σε σύμβολο».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα 60 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που θα αντληθούν χάρις στον ΤΤF θα διοχετευθούν το 2013 στο ταμείο αλληλεγγύης για την ανάπτυξη, το οποίο διαχειρίζεται η Γαλλική Υπηρεσία για την Ανάπτυξη (ΑFD). Το 2014 το ποσόν αυτό θα αυξηθεί στα 100 εκατ. ευρώ, το 2015 στα 160 εκατ. , αριθμός που κάθε φορά θα αντιστοιχεί στο 10% των πόρων που θα αντλούνται από τον δασμό.

Ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών εφαρμόζεται από τον περασμένο Αύγουστο στη συναλλαγή μετοχών εταιρειών των οποίων η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση ξεπερνά το ένα δισεκ. ευρώ και η εμπορική έδρα τους βρίσκεται στη Γαλλία.