Η ανελέητη σφαγή αμάχων στη Συρία και η σκληρότητα του Άσαντ έχει φέρει ακόμη και τους συμμάχους του στα όριά τους. Το Ιράν προειδοποίησε τη Συρία ότι εάν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, θα ακυρωθεί η νομιμοποίηση της κυβέρνησης Άσαντ.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή χρήση χημικών όπλων από την Δαμασκό και την αντίδραση της Τεχεράνης, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί απάντησε πως «αν αυτή η υπόθεση επαληθευτεί…θα είναι το τέλος».

«Αν μια χώρα, όποια και αν είναι αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, θα σημαίνει το τέλος της εγκυρότητας και της νομιμότητας της κυβέρνησής της», τόνισε ο Σαλεχί, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και συμμετέχει σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

«Τα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως έχουμε πει, είναι εναντίον της ανθρωπότητας, είναι κάτι που απορρίπτουμε τελείως», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την Δαμασκό εναντίον της χρήσης του χημικού της οπλοστασίου κατά των αντικαθεστωτικών. Η συριακή κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι διαθέτει χημικά όπλα και απείλησε να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής επέμβασης.

Χθες Δευτέρα, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με πρόφαση τα χημικά όπλα προσπαθούν να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς, όπως έκαναν στο Ιράκ.