Ένα χρυσωρυχείο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ της νοτιοαφρικάνικης εταιρείας Gold Fields έχει παραλύσει για 15 μέρες εξαιτίας γενικής απεργίας, ενώ οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλο ορυχείο της εταιρείας, όπως ανακοίνωσε η Gold Fields.

«Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Μπέατριξ στην επαρχία Φρι Στέιτ ξεκίνησαν παράνομη απεργία. Η απεργία ξεκίνησε την Παρασκευή στον δυτικό τομέα (πρώην ορυχείο Όρυξ) και επεκτάθηκε χθες στο υπόλοιπο ορυχείο», τονίζεται στην ανακοίνωση του ομίλου, που κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη χρυσού.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των 15.000 εργαζομένων στο KDC West (το χρυσωρυχείο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ) και οι 9.000 εργάτες του Μπέατριξ συμμετέχουν στις παράνομες κινητοποιήσεις και οι εργασίες έχουν σταματήσει στις δύο τοποθεσίες παραγωγής», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Η δικαιοσύνη απαγόρευσε την πραγματοποίηση απεργίας στο KDC West και στον δυτικό τομέα του Μπέατριξ, υπογραμμίζει η Gold Fields, η οποία προσθέτει πως έχει ζητήσει την απαγόρευση της απεργίας στο σύνολο του χρυσωρυχείου αυτού, ενώ δηλώνει πως «εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή.

Η μεγάλη κρίση που συγκλονίζει τα νοτιοαφρικανικά ορυχεία, όπως αναφέρεται στο ΑΜΠΕ, ξεκίνησε από τον Αύγουστο με πρωτεργάτες τους μεταλλωρύχους στο ορυχείο λευκόχρυσου Μαρικάνα, που εκμεταλλεύεται ο βρετανικός όμιλος Lonmin, όπου κατά τη διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι.

Η κρίση στο Μαρικάνα έληξε μία εβδομάδα αργότερα με την κοινή συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις από 11 έως 22%.