Την Elisa Leonida Zamfirescu, μια από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς, που γεννήθηκε πριν από 131 χρόνια, τιμά με το σημερινό της doodle η Google. Είναι η γυναίκα που στα 86 χρόνια ζωής της, κατάφερε με τη σκληρή δουλειά και την επιμονή της να κυριαρχήσει και να επιβάλει την παρουσία της σε παραδοσιακά ανδρικά κάστρα.

Λέγεται πως η Zamfirescu ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο, ωστόσο η Ιρλανδή μηχανικός Alice Perry αποφοίτησε έξι χρόνια πριν τη Zamfirescu το 1906. Όλο αυτό, ωστόσο, μικρή σημασία έχει.

Η Elisa Leonida Zamfirescu γεννήθηκε γεννήθηκε στο Galati της Ρουμανίας στις 10 Νοεμβρίου 1887. Ο πατέρας της, Atanase Leonida, ήταν στρατιωτικός, ενώ η μητέρα της, Matilda Gill, ήταν κόρη ενός Γάλλου μηχανικού. Ο αδελφός της ήταν ο μηχανικός Dimitrie Leonida.

Απορρίφθηκε από τη Σχολή Γεφυρών και Δρόμων στο Βουκουρέστι όχι με αντικειμένικά κριτήρια αλλά εξαιτίας των προκαταλήψεων που υπήρχαν εκείνη την εποχή σε βάρος των γυναικών. Αυτό, ωστόσο, δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο για εκείνη. Το 1909 έγινε δεκτή στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνολογίας του Βερολίνου, το Charlottenburg. Αποφοίτησε το 1912, με πτυχίο μηχανικής και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς στην Ευρώπη.

Επιστρέφοντας στη Ρουμανία, εργάστηκε ως βοηθός στο Γεωλογικό Ινστιτούτο. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε μέλος του Ερυθρού Σταυρού και εκείνη τη χρονική περίοδο παντρεύτηκε τον χημικό Constantin Zamfirescu, αδερφό του συγγραφέα Duiliu Zamfirescu.

Ως χημικός μηχανικός, η Zamfirescu πήρε μέρος στην έρευνα της Ρουμανίας για ορυκτούς πόρους και διεξήγαγε σημαντικές μελέτες, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη νέων πόρων για τη άνθρακα, σχιστόλιθο πετρελαίου, φυσικό αέριο, χρώμιο, βωξίτη, κ.ά. Καθημερινά εργαζόταν πάρα πολλές ώρες επάνω στο αντικείμενό της με πάθος και αφοσίωση, ενώ οι δημοσιεύσεις της, άνοιξαν δρόμο για νέες μεθόδους και τεχνικές ανάλυσης του ορυκτού πλούτου.

Σημαντικό κομμάτι στη ζωή της Zamfirescu ήταν και η διδασκαλία της φυσικής και της χημείας.  Ήταν γνωστή για το γεγονός ότι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση του προσωπικού ξοδεύοντας πολλές ώρες καθοδήγησης νέων χημικών.

Το 1993 ο δρόμος όπου η Elisa Leonida Zamfirescu έζησε στο Βουκουρέστι, πήρε τιμητικά το όνομά. Το 1997 καθιερώθηκε ένα βραβείο, το «Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu», από τη ρουμανική Εθνική Οργάνωση Γυναικών, η οποία τιμά τις γυναίκες για την εργασία τους επάνω στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Η Zamfirescu συνταξιοδοτήθηκε το 1963 σε ηλικία 75 ετών. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις 25 Νοεμβρίου το 1973.