Η Βενεζουέλα απέρριψε το Σάββατο ως αβάσιμη, τη νέα αμερικανική έκθεση που κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Ούγκο Τσάβες, για αποτυχία στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

Η Βενεζουέλα παραμένει «μία από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική, χάρη στα δυτικά της σύνορα με τη Κολομβία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η Βενεζουέλα συγκαταλέγεται στον κατάλογο της Ουάσιγκτον για τις πλέον επικίνδυνες χώρες στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.

Η Βολιβία, η Βενεζουέλα και η Μιανμάρ όπως επίσης το Αφγανιστάν, η Κολομβία και το Μεξικό είναι στην αμερικανική λίστα «για μεγάλη διακίνηση η παραγωγή ναρκωτικών».

«Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ναρκωτικών στον πλανήτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την ηθική εξουσία να κρίνουν τις πολιτικές των άλλων χωρών» απάντησε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Τα ναρκωτικά και η καταπολέμηση τους είναι ένα ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις της Βενεζουέλας και των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες παραμένουν εν τούτοις ένας από τους κύριους πελάτες του Καράκας στην αγορά πετρελαίου.

Το 2005 ο Τσάβες διέταξε την απέλαση αμερικανών πρακτόρων της δίωξης ναρκωτικών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία εναντίον της «Μπολιβαριανής Επανάστασης».

Ο σοσιαλιστής Τσάβες, που επιδιώκει την επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, επί σειρά ετών ασκεί σκληρή κριτική στην Ουάσιγκτον.