Δεν αποκάλυψε την τοποθεσία στην οποία κρύβεται ο Σαμ Μπάσιλ, ο Αμερικανοϊσραηλινός σκηνοθέτης, η ταινία του οποίου για τον προφήτη Μωάμεθ πυροδότησε την οργή των μουσουλμάνων σε πολλές αραβικές χώρες.

Ο Μπάσιλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Associated Press και δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολιτική ταινία. Οι ΗΠΑ έχασαν πολλά χρήματα και πολλούς ανθρώπους στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όμως πολεμούσαμε με ιδέες».

Ο 56χρονος Μπάσιλ είναι κτηματομεσίτης, ζει στην Καλιφόρνια και αυτοχαρακτηρίζεται «Εβραίος Ισραηλινός». Η ταινία του, «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ ως έναν τρελό, ερωτύλο ψευτοθρησκευόμενο.

Σε ένα απόσπασμα που αναρτήθηκε στο YouTube ο Μωάμεθ εμφανίζεται σε μια ερωτική σκηνή με μια γυναίκα. Για πολλούς μουσουλμάνους είναι βλασφημία ακόμη και να εικονίζεται το πρόσωπο του προφήτη. Ο Μπάσιλ είπε ότι η ταινία στοίχισε 5 εκατομμύρια δολάρια και ένα ποσό δόθηκε από περίπου 100 Εβραίους δωρητές.

Αποκορύφωμα των διαμαρτυριών των μουσουλμάνων ήταν η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί και ανάμεσά τους ήταν ο αμερικανός πρεσβευτής.