Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ ότι ένας εργαζόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκοτώθηκε στην επίθεση ένοπλων αντρών κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

«Με ραγισμένη καρδιά δεχτήκαμε αυτή την τρομερή απώλεια», τόνισε η Κλίντον και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με άλλες χώρες στον κόσμο για να προστατεύσει τις διπλωματικές της αποστολές, μετά τις βιαιότητες μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στην Αίγυπτο και την επίθεση στο προξενείο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης χθες Τρίτη 11η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είμαι μαζί με την οικογένεια του και με αυτούς που υπέφεραν από την επίθεση», επισήμανε η Κλίντον, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα ή την ιδιότητα του θύματος.

Η Χίλαρι Κλίντον πρόσθεσε πως είχε συνομιλία με τον πρόεδρος της Λιβυκής Εθνικής Συνέλευσης Μοχάμεντ αλ-Μεγκαρίεφ για τους καλύτερους τρόπους προστασίας των Αμερικανών που εργάζονται στη Λιβύη.

Ένας αμερικανός εργαζόμενος στο προξενείο στη Βεγγάζη σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο διαμαρτυρόμενοι για την προβολή ταινία, που θεώρησαν ότι προσβάλλει το Ισλάμ.

Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, η ταινία που προκάλεσε τα βίαια επεισόδια σκηνοθετήθηκε από ισραηλο-αμερικανό, ο οποίο περιγράφει το Ισλάμ ως έναν καρκίνο.

Η ταινία με τίτλο «Innocence of Muslims» του 54χρονου Σαμ Μπασίλ από την Καλιφόρνια χρηματοδοτήθηκε από εβραίους αμερικανούς και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της «είναι πολιτική ταινία και όχι θρησκευτική».