Υποδιπλάσιος από εκείνον του Ιουλίου ήταν ο απολογισμός των θυμάτων από τις ενέργειές ανταρτών, που σκότωσαν 164 Ιρακινούς τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Ιράκ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, 90 πολίτες, 39 στρατιώτες και 35 αστυνομικοί σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ 260 Ιρακινοί τραυματίστηκαν.

Τον Ιούλιο είχαν σκοτωθεί 325 Ιρακινοί σε αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε όλη τη χώρα, με τον απολογισμό του μήνα εκείνου να είναι ο βαρύτερος των δύο τελευταίων ετών.

Η αιματηρότερη ημέρα του περασμένου μήνα ήταν η 16η Αυγούστου, όταν από εκρήξεις βομβών και επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας και πολιτών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι. Εστιατόρια κι ένα κατάστημα που πωλεί παγωτά στην Βαγδάτη κι ήταν γεμάτο παιδιά έγιναν στόχοι επιθέσεων.

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, οργάνωση που θεωρείται η πτέρυγα της αλ Κάιντα στη χώρα, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι επρόκειτο να αναζωογονήσει την εκστρατεία της για να ελέγξει τη χώρα, μετά την παρατεταμένη επιχείρηση των ΗΠΑ και σουνιτικών ένοπλων ομάδων που είχε αρχίσει το 2007 και την αποδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι εξτρεμιστές ενισχύθηκαν τόσο ηθικά όσο και με κεφάλαια από οργανώσεις με τις οποίες έχουν σχέσεις και οι οποίες συμμετέχουν στην εξέγερση εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ορισμένες από τις επιθέσεις των τελευταίων δύο μηνών ήταν πιο τολμηρές από ό,τι προηγούμενες, με εξτρεμιστές να δείχνουν έτοιμοι να εμπλακούν ανοιχτά με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε παρατεταμένες μάχες.