Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε ασφαλιστική εταιρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία φόβου των Γερμανών. Η τρομοκρατία, ο μεγαλύτερος φόβος των Γερμανών το 2017, έχει υποχωρήσει φέτος στην πέμπτη θέση, αλλά στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον η μετανάστευση.

Στη φετινή έρευνα της εταιρίας R&V, το 69% των Γερμανών ονομάζει ως σοβαρότερη πηγή φόβου την πολιτική του αμερικανού προέδρου και εκτιμά ότι με τις αποφάσεις του κάνει τον κόσμο ακόμη πιο επικίνδυνο.

Στη δεύτερη θέση, με 63%, βρίσκεται η μετανάστευση, ενώ με το ίδιο ποσοστό αναφέρεται η ανησυχία για τις κοινωνικές αναταραχές που έχει προκαλέσει το μεταναστευτικό κύμα. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η αγωνία που εκφράζεται είναι μεγαλύτερη στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αλλά και στον παραδοσιακά συντηρητικότερο Νότο.

Ακολουθεί με 61% ο φόβος των Γερμανών για την ικανότητα των πολιτικών τους να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα της εποχής και με 59% η τρομοκρατία. Το 58% εκφράζει φόβο για τον κίνδυνο η κρίση χρέους της Ευρωζώνης να κοστίσει ακριβά στους γερμανούς φορολογούμενους και το 57% αναφέρει τον κίνδυνο από τον πολιτικό εξτρεμισμό.