Στην ανακοίνωση υπογραφής ενός σημαντικού συμβολαίου με έναν εθνικό όμιλο όπλων, προκειμένου να προχωρήσει την ανάπτυξη και παραγωγή πυραύλων, ικανών να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Το συμβόλαιο είναι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων σέκελ (1 δολάριο = 3,63 σέκελ), ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εντούτοις το υπουργείο δεν έκανε καμιά άλλη διευκρίνιση για τον τύπο των όπλων που παραγγέλθηκαν ούτε για τις χώρες και για τους στόχους που θα μπορούσαν να πλήξουν. Το υπουργείο δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Ισραήλ ήδη θεωρείται ότι διαθέτει από τις πιο προηγμένες βαλλιστικές δυνατότητες στην περιοχή, χάρη στην αμερικανική βοήθεια και χρηματοδότηση και την εθνική παραγωγή του, αν και η σύνθεση του οπλοστασίου του είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Οι πύραυλοι που παραγγέλθηκαν θα παραχθούν από τον δημόσιο όμιλο Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες (IMI) σε συνεργασία με την αρχή που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και εξαρτάται από το υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε αυτό το τελευταίο. Ένα μέρος των πυραύλων βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της παραγωγής, ενώ οι άλλοι βρίσκονται ακόμη στη φάση της έρευνας και ανάπτυξης.

«Αποκτάμε και αναπτύσσουμε μια δύναμη πυρός ακριβείας που θα επιτρέψει να συγκεντρώσουμε και να ενισχύσουμε τις επιθετικές ικανότητές μας και να καλύψουμε μέσα σε μερικά χρόνια το σύνολο της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Ισραήλ είναι ήδη εξοπλισμένο με πυραύλους Ιεριχώ που έχουν μέγιστο βεληνεκές 4.800 χιλιόμετρα και θεωρείται ότι μπορούν να εφοδιαστούν με πυρηνικές κεφαλές. Μεταξύ των άλλων πυραύλων που διαθέτει περιλαμβάνονται ο Δαλιδά (250 χλμ.) και ο LORA (280 χλμ.). Πάντως, η χώρα δεν έχει παραδεχθεί ποτέ δημοσίως ότι διαθέτει ατομική βόμβα.