Δεν πρέπει να αναμειγνύονται οι ξένοι στα εσωτερικά ζητήματα της Καμπότζης, τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Κίνας στον καμποτζιανό ομόλογό του μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που η αντιπολίτευση και πολλές δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ότι δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες.

Η Κίνα είναι ο κυριότερος διπλωματικός και οικονομικός υποστηρικτής της Πνομ Πενχ.

Το Κόμμα του Λαού της Καμπότζης (ΚΛΚ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κέρδισε και τις 125 έδρες της Βουλής της χώρας στις εκλογές της Κυριακής. Ο τρόπος που διεξήχθη η εκλογική διαδικασία όμως επικρίθηκε έντονα από την εξόριστη αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γκι συνεχάρη τον ΥΠΕΞ της Καμπότζης Πρακ Σοχόν για αυτές που αποκάλεσε «ομαλές» εκλογές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στη Σιγκαπούρη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει την «εμπιστοσύνη» των πολιτών στην κυβέρνηση του ΚΛΚ, έκρινε ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα πάντοτε υποστήριζε αποφασιστικά τις προσπάθειες της Καμπότζης να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία της, την ανεξαρτησία της και τη σταθερότητά της, και αντιτίθεται στην επέμβαση οποιασδήποτε ξένης χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Καμπότζης», συμπλήρωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Πεκίνο θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Πνομ Πενχ για να διατηρηθεί η σταθερότητα και να επιτευχθεί ανάπτυξη, κατέληξε.

Ο ΥΠΕΞ της Καμπότζης φέρεται από την πλευρά του να διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, ήταν διαφανείς, και ότι ο λαός της χώρας ψήφισε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, ενώ χαρακτήρισε την Κίνα «τον στενότερο και πιο αξιόπιστο φίλο» της χώρας του, κατά την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κινεζική διπλωματία.