Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και μέρες σε πευκοδάσος στα περίχωρα της πόλης Μοϊκοβατς στο βόρειο Μαυροβούνιο.

Η περιφερειακή οδός που συνδέει την πόλη με την Τζούρτζεβιτσα Τάρα παραμένει κλειστή λόγω κινδύνου κατολισθήσεων. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από επτά μέρες και στις προσπάθειες κατάσβεσής της συμμετέχουν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου και δύο ελικόπτερα του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

Η φωτιά είναι τώρα υπό έλεγχο, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Μίτσα Ράντοβιτς. «Ελπίζουμε κατά τη διάρκεια της μέρας να έχουμε ευχάριστα νέα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδωσε εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιστρατεύσουν ανθρώπους και τεχνικά μέσα για να διαφυλάξουν το μοναδικό παρθένο δάσος με μαύρα έλατα Τσνα πόντα κοντά στο Μοϊκοβατς το οποίο είναι φυσικό μνημείο υπό την προστασία της UNESCO.

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες και στην περιοχή Κάινακ, κοντά στην πόλη Στάρι Μπαρ και λόγω των θυελλωδών ανέμων άρχισε να προσεγγίζει ελαιώνες και κατοικημένη περιοχή πάνω από την πόλη.

Η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο για κάποιο διάστημα, αλλά από μία εστία την οποία ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε εξαπλώθηκε και πάλι και οι άνεμοι ενισχύονται, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Μπαρ, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου TVCG.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Όλες οι δυνάμεις μας είναι στην περιοχή και έχουν σπεύσει και πυροσβεστικές δυνάμεις από τις πόλεις Ούλτσιν και Μπούντβα. Όμως οι δρόμοι είναι δύσβατοι και στενοί και είναι δύσκολο να φθάσουν στις εστίες τα πυροσβεστικά οχήματα», πρόσθεσε.