Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA επανέλαβε σήμερα ότι απορρίπτει τη βία, αλλά κατηγόρησε την Ισπανία και την Γαλλία ότι «παραλύουν» κάθε διαδικασία διαλόγου, την ώρα που οι δύο χώρες ζητούν την άνευ όρων διάλυση της οργάνωσης.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύει η βασκική εφημερίδα Gara, η ETA επισημαίνει ότι «έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της να ανοίξει διαύλους διαλόγου», υπενθυμίζοντας την ιστορική της ανακοίνωση της 20ής Οκτωβρίου 2011 με την οποία η οργάνωση έθεσε τέλος σε περισσότερα από 40 χρόνια βιαιοτήτων για την ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων.

«Εκτός του ότι διατηρούμε την θέση που υιοθετήσαμε στις 20 Οκτωβρίου (…) διπλασιάζουμε τις προσπάθειες να ανοίξουμε διαύλους διαλόγου», διαβεβαιώνει η ETA.

«Δείχνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο», προσθέτει η οργάνωση.

Όμως η ETA αρνείται να παραδώσει τα όπλα έως ότου ξεκινήσει ένας «διάλογος» με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα ζητεί αμνηστία για τους κρατούμενους της οργάνωσης, περίπου 700 σε διάφορες γαλλικές και ισπανικές φυλακές, πολλοί περισσότεροι από τα μέλη της οργάνωσης που είναι ακόμη ελεύθερα, τα οποία υπολογιζόταν στο τέλος του 2011 ότι είναι λιγότερα από 100.

«Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι η επιλογή μιας λύσης έχει και εχθρούς. Η ισπανική και γαλλική κυβέρνηση δεν έχουν δώσει καμία θετική απάντηση» στο αίτημα διαλόγου που συνόδευε την ανακοίνωση της 20ής Οκτωβρίου, επισημαίνει ο οργάνωση.

«Αντίθετα, εκτός του ότι αρνούνται τον διάλογο, διατηρούν τη στρατηγική της παράλυσης και θέτουν εμπόδια στη διαδικασία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ισπανία και η Γαλλία ζητούν την άνευ όρων διάλυση της αυτονομιστικής οργάνωσης, που θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

«Η μοναδική ανακοίνωση που αναμένουμε και την οποία απαιτούμε είναι αυτή για την άνευ όρων διάλυση» της ETA, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίας.