Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να μπει ένα τέλος στους χωρισμούς των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, επισημαίνοντας ότι τη «σκληρότητα» αυτής της πρακτικής αντίκειται στις αμερικανικές αξίες.

«Το να βλέπει κανείς σε πραγματικό χρόνο αυτές τις οικογένειες να διαλύονται, μας έρχεται στο νου ένα πολύ απλό ερώτημα: είμαστε άραγε ένα έθνος που αποδέχεται τη σκληρότητα να αρπάζουν παιδιά από την αγκαλιά των γονιών τους ή είμαστε ένα έθνος που προσδίδει σημασία στις οικογένειες, που εργάζεται να τις κρατήσει ενωμένες;» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Το να βρούμε έναν τρόπο να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- να επιδεικνύουμε επαρκώς το μεγαλείο και τη σοφία προκειμένου να κάνουμε τους άλλους να σέβονται τους νόμους μας και ταυτόχρονα να είμαστε πιστοί στις αξίες μας, αποτελεί κομμάτι όσων μας κάνουν Αμερικάνους» τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην 20η Ιουλίου, τη Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.

Από την πλευρά της η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα έκανε retweet τις δηλώσεις μια άλλης Πρώτης Κυρίας, της Λόρας Μπους, που εξέφρασε τη δυσφορία της απέναντι σε αυτήν την πολιτική.

«Μερικές φορές η αλήθεια ξεπερνά τα κόμματα» έγραψε η Μισέλ Ομπάμα, αναφερόμενη στις δηλώσεις της Λόρας Μπους που τη Δευτέρα χαρακτήρισε την πολιτική της μηδενικής ανοχής«σκληρή» και «ανήθικη».