Λίγες ώρες έμειναν μέχρι το Σογιούζ εκτοξευθεί προς το διάστημα και εγκαταλείψει τη γήινη ατμόσφαιρα. Το πλήρωμα που θα «δέσει» στον διαστημικό σταθμό ISS θα αποτελείται από τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός αστροναύτης, Αλεξάντερ Γκερστ.

Η χαρά για την πτήση στο διάστημα ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του «άστρο-Άλεξ», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά. Υπερήφανος, παίρνει πόζα στο ρωσικό κοσμοδρόμιο σταθμό Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, μπροστά από το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, το οποίο έπειτα και από τον… απαραίτητο αγιασμό, είναι έτοιμο για το ταξίδι του.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, προετοιμαζόταν εντατικά και επί δύο χρόνια γι´ αυτό το ταξίδι. Έχει ολοκληρώσει ασκήσεις σε 50 πειράματα, που θα πρέπει να κάνει στον ISS και στην τεχνολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει. Έχει περάσει πολλά ιατρικά τεστ και μια σειρά από δοκιμές, οι οποίες θα του χρειαστούν αργότερα.

AP_18156311500538

Ο Γκερστ έμαθε να πλοηγεί το Σογιούζ και να το «δένει» στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Ασκήθηκε σε περιπάτους στο διάστημα και μυήθηκε σε όλα τα τεχνικά συστήματά του, πέρασε από σενάρια εκτάκτου ανάγκης και έμαθε κανόνες συμπεριφοράς. Και όλα αυτά σε στενή συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό, που σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και της παραμονής του στο διάστημα θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει.

Στο διάστημα δεν θα είναι μόνος, αλλά μαζί με τον Ρώσο κοσμοναύτη, Σεργκέι Προκόπιεφ και την Αμερικανίδα ιατρό, Σερένα Αουνιόν Σάνσελορ. Μαζί με φοιτητές γραφικών τεχνών του Ντάρμσταντ σχεδίασε το λογότυπο της αποστολής του, το «Horizons». Ακόμη και για το φαγητό του προετοιμάστηκε. Έχει παραγγείλει σπεσιαλιτέ από την ιδιαίτερή του πατρίδα, στο Σβέμπιχ. Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα επικοινωνίας βελτίωσε τα ρωσικά του.

AP_18157200916153

Παρά το σκληρό πρόγραμμα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο Γερμανός αστροναύτης βρήκε καιρό να ασχοληθεί με τους οπαδούς του μέσω Τwitter και να τους κεντρίσει τον ενθουσιασμό για το διάστημα. Πάνω από ένα εκατομμύριο followers έχει ήδη στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, πέντε φορές περισσότερους από ό,τι είχε στην πρώτη του αποστολή στο διάστημα.

Μαζί στο ταξίδι του θα πάρει και μια μεταλλική μπάλα με κείμενα και επιθυμίες μαθητών από όλη τη Γερμανία. Επίσης, θα «κουβαλάει» και έναν μίνι υπολογιστή, με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν να προγραμματίζουν. Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα σήμερα στην εκτόξευση. Το συναίσθημα κατά τη διαδικασία είχε περιγράψει κάποτε ο «άστρο-Άλεξ» ως εκπληκτικό, χωρίς να μπορεί να το απολαύσει ένας αστροναύτης πλήρως.

«Καθόμαστε σε μια αναπαυτική καρέκλα και αφηνόμαστε, αλλά παράλληλα πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς όλα τα συστήματα», είχε πει αρχές του χρόνου κατά τη διάρκεια άσκησης στη Μόσχα. «Το 90% της πνευματικής μας δύναμης πρέπει να αφιερώνουμε στην επιχείρηση και το υπόλοιπο 10% για να απολαμβάνουμε το ταξίδι κοιτώντας έξω από το παράθυρο».

Τo Σογιούζ θα φτάσει στον ISS μετά από πτήση δύο ημερών. Είναι τότε που θα αρχίσει για τον Γκερστ το ωραίο κομμάτι της δουλειάς, μέσα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Εμπειρία έχει από την προηγούμενη αποστολή στο διάστημα το 2015, όπου έμεινε 165 ημέρες στον διαστημικό σταθμό. Αυτήν τη φορά θα παραμείνει και πάλι για έξι μήνες., επιστρέφοντας στη Γη τα Χριστούγεννα.

AP_18157200668469
AP_18156481614188

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.