Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου πλησιάζουν και οι απανταχού αθλητές προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι του βρετανικού πληθυσμού ετοιμάζεται για το ετήσιο πρωτάθλημα των πιο εκκεντρικών… αθλημάτων, το οποίο μπορεί να μην έχει την αίγλη του χρυσού μεταλλίου, αλλά προσφέρει ένα θέαμα διαφορετικό από όλα τα άλλα!

Πάλη με τα δάχτυλα των ποδιών, κυνήγι τυριού στη κατηφόρα, σαλιγκαροδρομίες, προβατοδρομίες και ποδόσφαιρο στη λίμνη είμαι μερικά παραδείγματα της εκκεντρικής «μαγείας» που προσφέρει το ετήσιο πρωτάθλημα «A Brit Different».

«Δεν μπορώ να πω πως οι Βρετανοί είναι οι πιο εκκεντρικοί του κόσμου, καθώς θα βρείτε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διεξάγουν ανάλογα πρωταθλήματα, ωστόσο έχουμε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να «αγκαλιάζουμε» αυτή τη τρέλα», δήλωσε η φωτογράφος Emma Wood, η οποία έχει απαθανατίσει αμέτρητες στιγμές του πρωταθλήματος από το 2006.

Σύμφωνα με τους Άγγλους, ο συγκεκριμένος αγώνας χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και η πρώτη επίσημη καταγραφή του έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1800. Οι συμμετέχοντες βρίσκονται στη κορυφή ενός απότομου λόφου και καλούνται να κυνηγήσουν ένα κεφάλι τυριού. Όποιος φτάσει πρώτος στο τέρμα, κερδίζει τη δόξα και το… τυρί. Εκατοντάδες θεατές εμφανίζονται κάθε Μάιο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, ενώ δεκάδες τραυματισμοί καταγράφονται κάθε χρόνο και θεωρείται ίσως το πιο επικίνδυνο των εκκεντρικών αθλημάτων.

Η πάλη αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, το οποίο γυμνάζει τους νέους τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ωστόσο, στη Βρετανία αλλάζουν λίγο τα πράγματα, καθώς οι παλαιστές καλούνται να αγωνιστούν σε μια παιδική πισίνα γεμάτη με σάλτσα κρέατος. Λαμβάνει χώρα κάθε Αύγουστο στην παμπ «Rose and Bowl» του Λάνκασαϊρ. Οι αγωνιζόμενοι κερδίζουν τρεις πόντους όταν βυθίσουν τον ώμο του αντιπάλου μέσα στη σάλτσα, δύο πόντους όταν το υπόλοιπο σώμα του αντιπάλου βυθιστεί στη σάλτσα και έναν πόντο εάν καταφέρουν να σηκωθούν ύστερα από πτώση. Τέλος, οι κριτές απονέμουν 20 πόντους στο παλαιστή που καταφέρει να προκαλέσει το μεγαλύτερο γέλιο στο κοινό.

Ίσως το πιο εκκεντρικό άθλημα στο ημερολόγιο του «A Brit Different» είναι το «Hop, Skip and a G&T». Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν γραβάτα και κοστούμι και καλούνται να καλύψουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση πηδώντας με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Αρχικά πρέπει να πηδήξουν και να προσγειωθούν στο ένα τους πόδι, στη συνέχεια να πηδήξουν μόνο με το ένα πόδι και τέλος να πηδήξουν και με τα δύο πόδια. Και όλα αυτά κρατώντας ένα ποτήρι γεμάτο Gin and Tonic, το οποίο φυσικά δεν πρέπει να χύσουν. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Bedford Square Gardens του Λονδίνου.

Στα Channel Islands της Βρετανίας, το κύριο γεγονός της χρονιάς είναι οι προβατοδρομίες. Οι ιδιοκτήτες δένουν στο πρόβατο-δρομέα τους ένα λούτρινο αρκουδάκι, για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτοσχέδια εμπόδια από σανό και το πρώτο που θα τερματίσει νικά.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Δαχτύλων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976, σε μια παμπ του Ντέρμπισαϊρ. Οι κανόνες είναι απλοί: το πρώτο δάχτυλο που θα βγει εκτός ρινγκ χάνει. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, εκατοντάδες Βρετανοί προπονούνται χρόνια ολόκληρα για να στεφθούν πρωταθλητές.