Ο νέος επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), κύριου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραχωρήσει τη θέση του στον αντιπρόεδρό του Φαρούκ αλ Σαράα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

«Ο Άσαντ πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του στον αντιπρόεδρό του», δήλωσε στο Ανατολή ο Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα, που ορίστηκε επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σάιντα εξάλλου πρόσθεσε ότι η συριακή κυβέρνηση χάνει καθημερινό λίγο από τον έλεγχο της χώρας απέναντι στην εξέγερση. «Το καθεστώς δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει κάποιους δρόμους» της Δαμασκού, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σάιντα, Κούρδος, αντικατέστησε τον Μπουρχάν Γαλιούν, που παραιτήθηκε έπειτα από διαφωνίες στους κόλπους του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ ζημιές προκλήθηκαν από την έκρηξη που προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό σε έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, προκαλώντας τη διαρροή περίπου 400.000 κυβικών εκατοστών αερίου, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA, το οποίο κατηγόρησε για την επίθεση αυτή «μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

«Μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό νωρίς σήμερα το πρωί σε έναν αγωγό μεταφοράς αερίου», μετέδωσε το SANA. Από την έκρηξη προκλήθηκε διαρροή «περίπου 400.000 κυβικών εκατοστών αερίου, αλλά όχι πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Εξάλλου 74 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια σε πολλές περιοχές της Συρίας.