Η Δανία ενέκρινε νόμο για την απαγόρευση της μαντήλας στους δημόσιους χώρους

Πράσινο φως από το Κοινοβούλιο της χώρας


ΚΟΣΜΟΣ
0:15
01/06/2018
Η Δανία ενέκρινε νόμο για την απαγόρευση της μαντήλας στους δημόσιους χώρους
18
loading

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε έναν νόμο που απαγορεύει την ισλαμική μαντήλα (μπούρκα ή νικάμπ) στους δημόσιους χώρους, ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο.

«Όποιος φέρει, σε δημόσιους χώρους, ένα ένδυμα που κρύβει το πρόσωπο υπόκειται στην καταβολή προστίμου», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε με 75 ψήφους. Τριάντα βουλευτές ψήφισαν κατά του μέτρου.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, είχε επίσης την έγκριση των δύο πρώτων πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο: των Σοσιαλδημοκρατών και του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού Λαϊκού Κόμματος.

Από την 1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, κάθε παραβίαση της απαγόρευσης της μαντήλας σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 κορωνών Δανίας (134 ευρώ). Αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.

Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο για τον αριθμό των γυναικών που φορούν νικάμπ ή μπούρκα στη Δανία.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές (…) . Όμως αν υπάρχουν, πρέπει να τιμωρηθούν με πρόστιμο», είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σόρεν Πάπε Πούλσεν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Η ισλαμική μαντήλα απαγορεύεται ή υπόκειται σε περιορισμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε την μπούρκα στους δημόσιους χώρους, με έναν νόμο που «απαγορεύει την απόκρυψη του προσώπου στον δημόσιο χώρο», ο οποίος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2011.

Ο νόμος, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2014, προβλέπει πρόστιμα έως και 150 ευρώ. Μέσα σε πέντε χρόνια σημειώθηκαν περισσότερες από 1.600 παραβάσεις.

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε την απαγόρευση της μπούρκας στους δημόσιους χώρους στη Βέλγιο. Η μπούρκα απαγορεύεται επίσης στην Αυστρία από τον Οκτώβριο.

Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν στις 27 Αυγούστου 2017 έναν νόμο που απαγορεύει εν μέρει την μπούρκα σε ορισμένο πλαίσιο, υποχρεώνοντας κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους να έχουν εντελώς ακάλυπτο το πρόσωπο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τα πρόσωπα με καλυμμένο το πρόσωπο να βγάλουν το κάλυμμα σε περίπτωση που τους ζητηθεί εξακρίβωση στοιχείων. Η Μπούντεσρατ, η άνω βουλή, ενέκρινε με τη σειρά της τον νόμο στις 12 Μαΐου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Η ΜΑΝΤΗΙΛΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΆΤΈΞΌΧΉΝ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΙΣΛΆΜ !

  Ο ΛΌΓΌΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΔΕΊΩΚΟΥΝ ΕΊΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΗΛΎΤΊΣΜΌΣ ΚΆΊ ΑΥΤΌ. ΕΠΙΔΕΊΩΚΟΥΝ.ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΟΙ. ΊΣΛΆΜΊΣΤΈΣ ! ΠΟΛΎ. ΣΩΣΤΆ ΈΝΈΡΓΌΎΝ ΟΙ ΔΑΝΟΊ ΜΕ ΤΟΝ ΝΌΜΌ ΤΟ ΙΔΙΟ ΈΚΑΝΆΝ ΚΆΊ ΟΙ ΓΆΛΛΌΊ ΜΕ ΝΌΜΟΥΣ. ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΜΠΌΎΡΓΚΆΣ. ΚΑΙ Η ΈΛΛΆΔΆ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΠΡΈΠΕΙ. ΝΑ. ΑΠΆΓΌΡΈΎΣΈΊ ΚΑΙ ΜΑΝΤΗΙΛΑ ΚΑΙ ΜΠΌΎΡΓΚΆ ΩΣ ΣΎΜΒΌΛΆ. ΠΡΟΣΗΛΎΤΊΣΜΌΎ Ή ΈΚΛΉΣΊΆ ΤΙ ΚΆΝΕΙ ? ΌΠΩΣ ΑΠΆΓΌΡΈΎΈΊ ΤΟΝ ΠΡΟΣΗΛΎΤΊΣΜΌ ΣΕ ΔΊΑΦΌΡΕΣ ΆΊΡΈΣΈΊΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΕΔΏ !

  1. avatar trialaro

   την μαντίλα κανένα κράτος δε μπορεί να την απαγορεύσει, την μπούρκα ναι για λόγους ασφαλείας.

   Τη σχέση έχει η εκκλησία με τον νόμο του ελληνικού κράτους περι προσυλητισμού?

 2. avatar Και πολύ άργησαν

  να απαγορεύσουν να κυκλοφορούν σαν μούμιες. Αυτές θα προσαρμοστούν στον πολιτισμό μας, δεν θα γυρίσουμε εμείς στην εποχή των σπηλαίων

 3. avatar 1312

  Καθόλου ρατσιστικό να μην σε αφήνουν να φοράς ότι θες.

  1. avatar criskalts

   Ναι, αλλά καθόλου ρατσιστικό να σε αφήνουν να λες οτι μ..... θες.

   1. avatar 1312

    Είδες ευχαριστώ πρέπει να λες που σε αφήνουμε να μιλάς

  2. avatar Ευπατριδης

   Ε, παρτο απόφαση ρε φίλε,παντού θα σκοντάφτεις πάνω σε ρατσιστές.Ειναι πιο πολλοί από σας...

   1. avatar 1312

    Ναι άμα βάλουνε και τους τζιχαντιστες μαζί είστε πολλοί

  3. avatar ALERT αμόρφωτος

   είναι "ό,τι θες" και όχι "οτι θες"

 4. avatar αυτές

  οι διαφοροποιήσεις είναι θρησκευτικό ρατσισμός.

  1. avatar emron

   Τράβα στις πατρίδες τους τοτε και κυκλοφορα χωρις μαντηλα. Και τοτε μιλα μου για θρησκευτικό ρατσισμό ασχετε. Αν ζεις κιολας σε μουσουλμανικη χωρα και δεν εισαι μουσουλμανος θα πληρώνεις και φορο το λεγόμενο τζιζα. Αλλα καλα στρογγυλοκαθεσαι μπροστα απο τη οθονη και πιστεύεις οτι θιγονται τα δικαίωματα τους εχοντας αγνοια για τι γίνεται στον εξω κοσμο.

   1. avatar 1312

    Το ότι σε πολλές μουσουλμανικες χώρες υπάρχουν πιο πολλές εκκλησίες από ότι εδώ τζαμιά το ξέρεις. ? Τι επιχείρημα είναι αυτό που λες ότι επειδή στις χώρες τους φοράνε μαντηλα εδώ πρέπει να απαγορευτεί. ? Που κολλάει το ένα με το άλλο

 5. avatar NX

  Τσίπρα εσυ σαν προοδευτικός που είσαι δείξε τους στην Ευρώπη τι πρέπει να κανουν. Όλες οι φασολες με μαντήλα υποχρεωτικά.

 6. avatar Μαριαννας

  Μακάρι να γίνει κι εδώ...αυτή η απαγόρευση! Δεν είναι σωστό να κρύβεται ΟΛΟ το πρόσωπο ...είδα 5-6 σε σούπερ μαρκετ και σκιαχτηκα

 7. avatar emron

  Και σε λιγότερο απο 20 χρόνια θα ψηφιστεί νόμος που θα επιβάλλει σε ολες ανεξαιρέτως τις γυναίκες να τη φορανε μιας και θα είναι πλειοψηφία οι μουσουλμανοι.

 8. avatar ααααα

  Ομως εδω σε μας,ειναι ικανοι να την επιβαλλουνε και μαλιστα....και στους αντρες ακομη!!!!

 9. avatar Social Distortion

  Σωστό και προοδευτικό. Δεν μπορει η θρησκεία να καταπιέζει. Σωστα Αλ6η...?

 10. avatar dk.

  Σίγουρα την μαντίλα ??????? Όχι μόνο το "nikab" που καλύπτει όλο το πρόσωπο, αφήνοντας μόνο μάτια ? Παντός διάβαζα ότι μόνο το "nikab".

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει