Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ προκάλεσε αντιδράσεις μουσουλμανικών οργανώσεων όταν, σε συνέντευξή που έδωσε, απέρριψε την άποψη του προκατόχου του ότι το Ισλάμ «ανήκει» στη χώρα.

Πολλοί συντηρητικοί είχαν εξοργιστεί όταν ο Κρίστιαν Βουλφ, τότε πρόεδρος, είπε σε μια εθνική εορτή της Γερμανίας τον Οκτώβριο του 2010 ότι «ο Χριστιανισμός ανήκει στη Γερμανία χωρίς καμία αμφιβολία. Ο Ιουδαϊσμός ανήκει χωρίς καμία αμφιβολία. Αλλά τώρα, και το Ισλάμ ανήκει» στη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ ο Γκάουκ πραγματοποιεί επίσκεψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο νυν Γερμανός πρόεδρος διαφώνησε.

«Θα είχα πει απλά ότι οι μουσουλμάνοι οι οποίοι ζουν εδώ ανήκουν στη Γερμανία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι παρότι δεν μπορεί να εγκρίνει την διατύπωση του Βουλφ, «αποδέχομαι την πρόθεσή του» να πείσει τους Γερμανούς να προσαρμοστούν «στην πραγματικότητα».

«Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μουσουλμάνοι ζουν σε αυτή τη χώρα», είπε ο Γκάουκ, πρώην λουθηρανός πάστορας, ο οποίος αντικατέστησε τον Βουλφ τον Μάρτιο. Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την αναχώρησή του για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Περίπου το 5% του γερμανικού πληθυσμού (82 εκατ.) έχει μουσουλμανικές ρίζες, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ο Αϊμάν Μάιζεκ, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στη Γερμανία, μιας από τις τέσσερις κύριες ισλαμικές οργανώσεις της χώρας, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του προέδρου. «Ο ευρωπαϊκός δυτικός κόσμος σαφώς έχει μουσουλμανική, ανατολίτικη βάση. Οι άνθρωποι που το αρνούνται παραποιούν την ιστορία», είπε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Γκάουκ είπε στη συνέντευξή του ότι μπορεί να καταλάβει τους Γερμανούς οι οποίοι θέτουν το ερώτημα «πώς το Ισλάμ διαμόρφωσε την Ευρώπη μας; Υποβλήθηκε στον Διαφωτισμό, ή έστω στην Μεταρρύθμιση; Περιμένω τον θεολογικό διάλογο στους κόλπους του ευρωπαϊκού Ισλάμ».