Την απέλαση δύο σύρων διπλωματών ανακοίνωσε σήμερα η Αυστραλία μετά τη σφαγή στη Χούλα, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Ο σύρος επιτετραμμένος Τζαουντάτ Άλι και ένας ακόμη διπλωμάτης θα απελαθούν σε 72 ώρες, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ. Ο επιτετραμμένος κλήθηκε χθες το υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σε αυστραλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη σφαγή που διαπράχθηκε την Παρασκευή στη χώρα του.

«Αυτός είναι ο πιο δραστικός τρόπος για να στείλουμε ένα μήνυμα αποστροφής στη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Μπομπ Καρ.

«Η συριακή κυβέρνηση δεν πρέπει να αναμένει πως θα υπάρξουν άλλες επίσημες αποστολές στην Αυστραλία μέχρι να σεβαστεί την εκεχειρία του ΟΗΕ και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό ο Τζαουντάτ Αλι έχει αναλάβει να μεταφέρει στην κυβέρνησή του ένα πολύ σαφές μήνυμα: «Οι Αυστραλοί είναι πανικόβλητοι μετά τη σφαγή αυτή και επιδιώκουμε μια ενωμένη διεθνή απάντηση ώστε οι υπεύθυνοι να διωχθούν».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αναμένει απελάσεις σύρων διπλωματών από άλλες πρωτεύουσες.