Άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στη Συρία για την εκλογή νέου κοινοβουλίου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με ψηφοφόρους να συγκεντρώνονται έξω από τα εκλογικά τμήματα από νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι εκλογές, οι οποίες αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκαν εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα επεισόδια βίας από τον Μάρτιο του 2011.

Συνολικά, 7.195 υποψήφιοι -περιλαμβανομένων 710 γυναικών- διεκδικούν τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι εκλογές διεξάγονται τρεις μήνες ύστερα από την υιοθέτηση του νέου συντάγματος, το οποίο επιτρέπει νέα πολιτικά κόμματα να συναγωνιστούν το κυβερνών κόμμα Μπάαθ του αλ Άσαντ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 41 χρόνια.

Οι κάλπες άνοιξαν υπό την έντονη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας. Αυτόπτης μάρτυρας στη Δαμασκό δήλωσε ότι περισσότερα από 100 σημεία ελέγχου του στρατού στήθηκαν σε περιοχές της πρωτεύουσας, κοντά στα εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 15 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου.