Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε σήμερα τον «κεντρικό ρόλο» που διαδραμάτισαν τα νέα μέσα στην αραβική Άνοιξη και κατήγγειλε τις «σκανδαλώδεις επιθέσεις» εναντίον του Τύπου στον κόσμο.

Συμμετέχοντας σε μια συζήτηση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, ο κ. Μπαν εξέφρασε τη λύπη του για το «ότι περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν πέρυσι στον κόσμο και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν». «Τέτοιες επιθέσεις είναι σκανδαλώδεις» τόνισε καλώντας «τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποτρέψουν αυτή τη μορφή της βίας».

«Οι υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου συνεισφέρουν στην προστασία των δικαιωμάτων μας και θα πρέπει σε αντάλλαγμα να εγγυηθούμε τα δικά τους», επέμεινε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος κατήγγειλε «την ατιμωρησία που απολαμβάνουν πολύ συχνά εκείνοι που επιτίθενται ή απειλούν τους δημοσιογράφους».

Οι συμμετέχοντες τήρησαν στην αρχή ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Αναφερόμενος στην αραβική Άνοιξη, ο κ. Μπαν τόνισε «τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κινητά τηλέφωνα και δορυφορική τηλεόραση».