Σε μια ακόμη στρατιωτική επίδειξη ισχύος προχώρησε το Ιράν στις 17 Απριλίου με τον εορτασμό της ημέρας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad.

Οι σχετικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση όπου χιλιάδες στρατιώτες -από τις δεκάδες μονάδες του Στρατού αλλά και παραστρατιωτικών δυνάμεων όπως οι Φρουροί της Επανάστασης- με το βηματισμό της χήνας παρέλασαν εμπρός από την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον Ahmadinejad.

Στην παρέλαση επιδείχθηκαν νέα στρατιωτικά οχήματα και υλικό συμπεριλαμβανομένων των νέων εγχώρια σχεδιασμένων και κατασκευασμένων αρμάτων μάχης Zolfiqar και Samsam, το νέο ΤΟΜΠ Borragh, οι εκτοξευτές πυραύλων Naze’at και Misaq 2 καθώς και νέα συστήματα ραντάρ.

Ο Ιρανός πρόεδρος μιλώντας μετά το πέρας της παρέλασης δήλωσε πως το «η ασφάλεια στον Κόλπο θα προαχθεί μόνο με τη συμμετοχή των κρατών της περιοχής και η ανάμιξη των ξένων δυνάμεων θα φέρει μόνο ανασφάλεια».

Η Αεροπορία του Ιράν για άλλη μια φορά προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις με σχηματισμούς αεροσκαφών F-14, F-4 και Su-24.

Το ενδιαφέρον σημείο στην όλη εορτή πάντως είναι ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ιρανική Αεροπορία -ένα από τα ελάχιστα που κυκλοφορούν- όπου φαίνονται οι προετοιμασίες των πιλότων των αεροσκαφών που μετείχαν στην παρέλαση με αεροπορικούς σχηματισμούς.

Σε αυτό διακρίνονται για πρώτη φορά ίσως μετά την πτώση του Σάχη, η όλη διαδικασία της προετοιμασίας, οι θρησκευτικές παραδόσεις που τηρούν οι Ιρανοί πιλότοι, ενώ ο προσεκτικός παρατηρητής θα μπορέσει να διακρίνει και τα budges που φορούν οι πιλότοι, ενώ δεν λείπουν και οι λήψεις μέσα από τα αεροσκάφη.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που η ιρανική Αεροπορία αποδεσμεύει τέτοιο υλικό προς ένα διεθνές μέσο όπως είναι τοι youtube καθώς για τον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο η IRIAF εξακολουθεί να παραμένει ο μεγάλος άγνωστος, αλλά το γεγονός σημαίνει και κάτι άλλο: Πως το Ιράν στο πλαίσιο της επιζητούμενης αυτοαναγόρευσής του ως στρατηγικού «παίχτη» στην περιοχή αρχίζει να ποντάρει στο παιχνίδι της προπαγάνδας, όχι στο εσωτερικό του αλλά στο εξωτερικό.

Τις εκδηλώσεις πάντως για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν ακολούθησαν οι δηλώσεις του αρχηγού του Στρατού του Ιράν στρατηγού Reza Pourdastan ο οποίος απείλησε με στρατιωτική δράση, όχι τις ΗΠΑ αυτή τη φορά αλλά τα ΗΑΕ, για το θέμα του διαφιλονικούμενου νησιού Abu Musa.

Ρίχνοντας περισσότερο «λάδι στη φωτιά» ο Ιρανός στρατηγός είπε πως εάν η διπλωματία αποτύχει η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει δράση γύρω από το Abu Musa -που βρίσκεται στον περσικό Κόλπο- εναντίον των ΗΑΕ.

Πηγή: defencenet.gr