Μια δημοσκόπηση, που αποτελεί «χτύπημα» για την Μαρίν Λεπέν και η οποία καταγράφει πως τρεις στους τέσσερις Γάλλους θεωρούν ότι θα ήταν κακή πρόεδρος, ήρθε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες προτού η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου παρουσιάσει τη νέα ονομασία του κόμματός της και τη νέα του γραμμή, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους.

Η Λεπέν υπέστη μεγάλες απώλειες κατά τις περσινές προεδρικές εκλογές και τόσο η ίδια όσο και το κόμμα της αναζητούν έκτοτε μια θέση στην πολιτική σκηνή όπου τελικά επικράτησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθέντες από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar-Sofres-Onepoint, εάν η Λεπέν θα ήταν μια καλή πρόεδρος, το 73% απάντησαν αρνητικά. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι είναι ανίκανη να ενώσει το διχασμένο στρατόπεδό της και ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν θα κερδίσει ποτέ την εξουσία.

Η Λεπέν βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος από το 2011 έχοντας καταγράψει μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με τον πατέρα της και ιδρυτή του, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν: το έκανε περισσότερο αποδεκτό σε πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους και κέρδισε τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Αλλά, η σκληρή αντιευρωπαϊκή στάση της σε μια χώρα όπου ακόμη υπάρχει ευρεία στήριξη προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τής κόστισε ακριβά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Λεπέν επιχειρεί τώρα στροφή και κάνει τη μετανάστευση κεντρικό θέμα της πολιτικής του κόμματος, κάτι το οποίο έκαναν ακροδεξιά κόμματα στην Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και πριν από λίγες μέρες στην Ιταλία. Μια πολιτική που φάνηκε ότι βρήκε απήχηση.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου θα συγκεντρώσει τα μέλη του κόμματος σε ένα συνέδριο στη Λιλ, στις 10 και 11 Μαρτίου, όταν και θα επισημοποιήσει τη μεταστροφή στην πολιτική γραμμή του και θα παρουσιάσει τη νέα του ονομασία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ποια ονόματα εξετάζει. Πρόκειται για μια προσπάθεια να απαλλάξει το κόμμα από αρνητικούς συσχετισμούς, ανάμεσά τους και τις κατηγορίες για αντισιμιτισμό και ομοφοβία.