Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι φάλαγγα οχημάτων του οργανισμού που μετέφερε τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη δέχτηκε βομβιστική επίθεση, χωρίς ωστόσο να πάθει κανείς το παραμικρό.

Η επίθεση στην Βεγγάζη είναι η πρώτη η οποία στοχεύει μία ξένη αποστολή από την έναρξη της περσινής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, και είναι πιθανόν πως το επεισόδιο αυτό πρόκειται να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για πιθανή αστάθεια στη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βεγγάζη, ο επικεφαλής της αποστολής στήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη δέχθηκε κατά τα φαινόμενα επίθεση με βόμβα που εκτοξεύθηκε εναντίον της πομπής των οχημάτων που τον μετέφεραν. Κανείς δεν τραυματίσθηκε και οι αρχές διεξάγουν έρευνες», τόνισε η εκπρόσωπος Χουά Ζιάνγκ.

Αξιωματικών των αρχών ασφαλείας που συνόδευε την φάλαγγα, αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως η αυτοσχέδια βόμβα ρίφθηκε ενώ τα πέντε θωρακισμένα οχήματα έμπαιναν στον χώρο στάθμευσης του κτιρίου της Ανώτατης Επιτροπής Ασφαλείας, όπου επρόκειτο να έχουν προγραμματισμένη συνάντηση.

Ο δράστης δεν πέτυχε τον στόχο του και η βόμβα εξερράγη περίπου τέσσερα μέτρα μακρύτερα από τα οχήματα, αφήνοντας έναν κρατήρα στη μέση του δρόμου, τόνισε άλλη Λιβυκή πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς. Δεν έγινε γνωστό ποιος εκτόξευσε τη βόμβα.

Η ίδια πηγή τόνισε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτοσχέδιος, φτιαγμένος με δυναμίτιδα και οικιακά υλικά, και είναι αρκετά μικρός ώστε να εκτοξεύεται κανείς με το χέρι. Οι αντάρτες συχνά χρησιμοποιούσαν αυτές τις αυτοσχέδιες βόμβες κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη διάρκεια της περσινής εξέγερσης.