Ομάδα ενόπλων απήγαγαν επτά μέλη της διπλωματικής αποστολής της Αλγερίας στην πόλη Γκάο στο βορειοανατολικό Μάλι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ένοπλοι ισλαμιστές ύψωσαν μια μαύρη σημαία στο κτίριο του προξενείου και συνέλαβαν τους διπλωμάτες.

«Το προξενείο στο Γκάο του Μαλί έγινε στόχος επίθεσης. Ο πρόξενος και έξι μέλη της διπλωματικής αποστολής απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο» ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αλγερινό πρακτορείο APS.

Στο Αλγέρι έχει συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων που θα παρακολουθεί την υπόθεση και θα φροντίσει ώστε οι διπλωμάτες να βρεθούν και να επιστρέψουν σώοι στην πατρίδα τους.

Νωρίτερα, πολλοί μάρτυρες είχαν πει στο πρακτορείο Reuters ότι είδαν ένοπλους ισλαμιστές να καταλαμβάνουν το προξενείο.

«Βρίσκομαι δίπλα στο προξενείο της Αλγερίας, βλέπω μαύρους άνδρες, ένοπλους, γύρω και μέσα στο κτίριο. Αντί για την αλγερινή σημαία κυματίζει μια μαύρη σημαία με αραβικά γράμματα» είπε ένας από αυτούς. «Συνέλαβαν τους διπλωμάτες και το προσωπικό, κατέβασαν τη σημαία και ύψωσαν τη δική τους» είπε ένας άλλος.

Το Γκάο, η πόλη όπου είχε την έδρα της η στρατιωτική διοίκηση του βόρειου Μαλί, κατελήφθη το περασμένο Σάββατο από αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές. Το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (MUJOA), που πιστεύεται ότι είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi), υποστηρίζει ότι έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη όπου έχουν αναφερθεί λεηλασίες και βιασμοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, υποστήριξε πάντως σήμερα ότι οι Τουαρέγκ και οι ισλαμιστές της Aqmi που μάχονται στο βόρειο Μαλί δεν ξεπερνούν τα χίλια άτομα. Παραδέχτηκε όμως ότι πρόκειται για σκληραγωγημένους άνδρες που ξέρουν από πόλεμο.

Ο γάλλος υπουργός επισήμανε, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό και σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ότι η δύναμη της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) που αναμένεται να επέμβει στις συγκρούσεις αυτές, αποτελείται από δύο τάγματα με περίπου 3.000 άνδρες συνολικά. Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των χωρών της ECOWAS συνεδριάζουν στο Αμπιτζάν για να εξετάσουν την αποστολή αυτής της δύναμης στο Μαλί.

Από το Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, ο απεσταλμένος του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο που μεσολαβεί για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, είπε ότι πολύ σύντομα θα αρθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ECOWAS μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου που θεωρήθηκε «ανίκανος» να χειριστεί την κατάσταση στο βορρά.

«Συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την άρση των κυρώσεων και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Τζιμπρίλ Μπασολέ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARTM μετά τις συνομιλίες που είχε με τον συνταγματάρχη Αμαντού Σανόγκο, τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτές οι κυρώσεις όχι απλώς να ανασταλούν αλλά να αρθούν και να εγκαταλειφθούν πλήρως. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Σας διαβεβαιώνω ότι ο συνταγματάρχης (Σανόγκο) έχει καλές διαθέσεις, θα κάνει σύντομα ανακοινώσεις προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε ο Μπασολέ.