Ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη συντριβή αεροσκάφους της Spanair ενδεχομένως να είναι ιοί που είχαν προσβάλει τον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή της ισπανικής αεροπορικής εταιρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Πρόκειται για αεροσκάφος MD-82 της εταιρίας που συνετρίβη πριν από δυο χρόνια στη Μαδρίτη. Στο δυστύχημα είχαν χάσει τη ζωή τους 154 άνθρωποι.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της εταιρείας, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα, ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής της Spanair, ο οποίος καταγράφει τα τεχνικά προβλήματα των αεροσκαφών, δε λειτουργούσε σωστά γιατί είχε προσβληθεί από ιούς.

Το αεροσκάφος, που είχε προορισμό τα Κανάρια Νησιά, βγήκε από το διάδρομο απογείωσης, συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες στις 20 Αυγούστου του 2008. Δεκαοχτώ άνθρωποι επέζησαν.

Εμπειρογνώμονες ερευνούν ακόμα τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τα flaps και slats, τα οποία βρίσκονται στα φτερά του αεροσκάφους και χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης δεν είχαν «βγει» για να βοηθήσουν στην απογείωση.

Το τελικό πόρισμα αναμένεται τον Δεκέμβριο