Οι ιταλικές φορολογικές αρχές κατέσχεσαν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία πιστεύεται ότι ανήκαν στον ανατραπέντα εκλιπόντα πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και μέλη της οικογένειάς του, συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 1,1 δισ. ευρώ, είπαν αξιωματούχοι σήμερα.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είναι κυρίως μετοχές σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ιταλίας, περιλαμβανομένων τίτλων της τράπεζας Unicredit, της ενεργειακής εταιρίας Eni, της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, καθώς και του βιομηχανικού ομίλου Finmeccannica, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Guardia di Finanza, Γκαβίνο Πούτζου.

Ο εκλιπών πρώην ηγέτης της Λιβύης είχε επίσης μετοχές στην ποδοσφαιρική ομάδα Γιουβέντους.

Άλλα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνουν τραπεζικές καταθέσεις, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Ρώμης, 1.500 στρέμματα γης στο ιταλικό νησί Παντελερία καθώς και δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού που φέρονται ότι ανήκαν στο γιο του Καντάφι, Σαάντι.

Ιταλοί δικαστικοί διέταξαν την κατάσχεση των περιουσιακών αυτών στοιχείων έπειτα από σχετικό αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είπε ο Πούτζου στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης Sky TG24.

Περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Καντάφι, του Αμπντάλα αλ Σενούσι, κατασχέθηκαν επίσης στην ίδια επιχείρηση. Ο αλ Σενούσι συνελήφθη στην Μαυριτανία αυτό το μήνα.

Το ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, χειρίζεται τις αγωγές ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα του καθεστώτος του Καντάφι -το οποίο ανατράπηκε μετά την εξέγερση του 2011. Ο Καντάφι σκοτώθηκε την 20ή Οκτωβρίου, όταν δυνάμεις των εξεγερμένων τον περικύκλωσαν στην γενέτειρά του πόλη Σύρτη.

TAGS