Εκνευρισμό φαίνεται να προκαλεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο άνδρες- παρότι ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως οι σχέσεις τους είναι καλές- έγινε περισσότερο από εμφανής το βράδυ της Τετάρτης, στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Όπως μεταδίδει το CNN, προχθές το βράδυ, φορώντας ήδη το παλτό του, ο Τραμπ έφυγε από το Οβάλ Γραφείο και μπήκε στο γραφείο του Κέλι, όπου γινόταν ενημέρωση των δημοσιογράφων για θέματα μετανάστευσης.

Κατά το αμερικανικό δίκτυο, η «εισβολή» αυτή χαρακτηρίζεται «προειδοποιητική βολή» από  τον πρόεδρο, ο οποίος νιώθει πως υποβαθμίζεται από τον προσωπάρχη του και ήθελε να δείξει ποιος είναι «το αφεντικό» στον Λευκό Οίκο. Η κίνηση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη καθώς όποιος θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρο πάει ο ίδιος στο γραφείο του και όχι το αντίστροφο.

Έτσι, είναι αναμενόμενη η έκπληξη και στη συνέχεια η αμηχανία των δημοσιογράφων αλλά και του προσωπικού του Λευκού Οίκου.

«Σας χαιρετώ όλους. Πώς τα πηγαίνει, καλά;» ρώτησε ο Τραμπ το βράδυ της Τετάρτης, αναφερόμενος στον Κέλι. «Με την ευκαιρία, νομίζω ότι τα πηγαίνει καλά. Τα πηγαίνει πολύ καλά. Στημένες ειδήσεις χθες ή πριν από δύο ημέρες. Σπάνια γράφω στο Twitter σχολιάζοντας κάποιον, αλλά μόνο όταν πρόκειται για μία στημένη είδηση» πρόσθεσε, προκαλώντας αμηχανία στους παρευρισκόμενους. Όλοι άρχισαν ν’ αναρωτιούνται τι είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος; Τι πραγματικά συνέβη; Έχει καταγραφεί; Πώς θα γίνει η διαχείρισή του;

Στελέχη του Λευκού Οίκου ανέφεραν στο CNN ότι η επίσκεψη Τραμπ στο γραφείο του προσωπάρχη του ήταν προσυμφωνημένη. Αυτό δεν αλλάζει σε κάθε περίπτωση την υπαρκτή ενόχληση του προέδρου για τη συμπεριφορά του Κέλι, ο οποίος, θεωρεί ο Τραμπ, προσπαθεί να τον χειραγωγήσει.

Η «επίσκεψη» Τραμπ ήταν ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων που αποτυπώνει την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα. Ο Τραμπ ενοχλήθηκε από τη δήλωση που έκανε ο Κέλι την προηγούμενη εβδομάδα στο Fox News, πως ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει αλλάξει στάση στον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα». Αργότερα όμως δήλωσε ότι η σχέση του με τον προσωπάρχη του είναι καλή.

Πηγές που είναι κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσαν ότι ο Τραμπ αισθάνεται πως ο Κέλι δεν τον σέβεται και πως υποκρίνεται, ενώ στελέχη του Λευκού Οίκου αναρωτιούνται για το τι πραγματικά αισθάνεται ο Κέλι για τον Τραμπ, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Πηγές αποδίδουν την «ενόχληση» Τραμπ για το πρόσωπο του Κέλι σε τρίτους, που καλλιεργούν την εικόνα αυτή επειδή απομακρύνθηκαν από την αυστηρή συμπεριφορά του Τζον Κέλι και η πρόσβασή τους στον πρόεδρο περιορίστηκε.

Αναλυτές λένε πως η κατάσταση μεταξύ Τραμπ και Κέλι θυμίζει την κατάσταση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον προκάτοχο του Κέλι, Πρίμπους. Ο Πρίμπους συνόδευσε τον Τραμπ στις επισκέψεις που έκανε στο εξωτερικό, αλλά έμεινε πίσω στην Ουάσινγκτον προς το τέλος της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Όταν ο Τραμπ πήγε στην Γερμανία για την διάσκεψη των G20, ο Πρίμπους έμεινε πίσω για να εργαστεί σε ζητήματα του νομοσχεδίου για την υγεία. Αργότερα, τον ίδιο μήνα αντικαταστάθηκε. Έτσι και προχθές, ο Κέλι έμεινε πίσω να ασχοληθεί με θέματα μετανάστευσης ενώ ο Τραμπ έφυγε για το Νταβός.

Έτσι, ορισμένοι αναλυτές περιμένουν σύντομα εξελίξεις…