Μια νέα μορφή τέχνης αναδύει στη Λισαβόνα και αναδεικνύει έναν νέο καλλιτέχνη. Τον Πορτογάλο «Μπάνκσι», όπως τον αποκαλούν πολλοί.

Ο Αλεξάντρ Φάρτο που είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα «Βιλς» συνδυάζει την τέχνη του γκράφιτι και τη δημιουργική καταστροφή στους δρόμους της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, έχοντας ήδη αποκτήσει πολλούς θαυμαστές. Ο 30χρονος καλλιτέχνης, όπως λέει, αλληλεπιδρά με το αστικό τοπίο, ζωγραφίζοντας πορτρέτα και χρησιμοποιώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς για ελεγχόμενες εκρήξεις με στόχο να «αφαιρέσει το λαμπερό βερνίκι που σκεπάζει την επιφάνεια των πραγμάτων». Κάποιοι το αποκαλούν «αισθητικό βανδαλισμό», άλλοι «πειραματική αρχαιολογία». Το σίγουρο είναι ότι όσοι βρίσκονται μπροστά από κάποιο από τα έργα του εντυπωσιάζονται.

Farto2

Ο Βιλς μεγάλωσε σε ένα βιομηχανικό προάστιο της πορτογαλικής πρωτεύουσας που αποτελούσε κομμουνιστικό προπύργιο. Μέσα από τη δουλειά του επιδιώκει να δείξει τη ραγδαία ανάπτυξη και τη μεταμόρφωση της πρωτεύουσας κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Farto4

Όπως δηλώνει ο ίδιος, καθώς μεγάλωνε ήταν μάρτυρας, «μιας καταστροφικής οικονομικής ανάπτυξης» για την κοινωνία της χώρας του, όταν η χώρα γύρισε την πλάτη στον μεταποιητικό τομέα και στράφηκε στον τομέα των υπηρεσιών.

Farto3

«Το να γίνω καλλιτέχνης δεν ήταν ποτέ μια συνειδητή επιλογή», δήλωσε ο Βιλς που είναι ο γιος λογιστή και δασκάλας. Ξεκίνησε με γκράφιτι στα 13 και σπούδασε στο Λονδίνο. Έγινε ευρέως γνωστός το 2008, όταν ένα από τα πορτρέτα του παρουσιάστηκαν δίπλα από τη δουλειά του Μπάνσκι στο Cans Festival του Λονδίνου.